Regija
0

Vekarić: Srbija i BiH potpisuju sporazum o ustupanju dokaza

SRNA
Bruno Vekarić
Bruno Vekarić
Zamjenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da očekuje da će 8. jula u Hagu biti potpisan sporazum između Srbije i BiH o ustupanju dokaza.

"Našli smo pravnu mogućnost i međurješenje koje će omogućiti da se ustupaju dokazi kao što to radimo sa Crnom Gorom i Hrvatskom i tako će se paralelne istrage i potjernice na neki način gledati sa dvije strane. I jedna i druga država će biti u prilici da pomažu onoj koja sprovodi postupak i na taj način brže ćemo stizati do pravde", rekao je Vekarić za RTS.

On je napomenuo da je saradnja Srbije i BiH u procesuiranju ratnih zločina i dalje u skladu sa sporazumom koji je potpisan 2005. godine. 

Vekarić smatra da će izvještaj glavnog tužioca Haškog tribunala Sergea Brammertza o saradnji Srbije sa Tribunalom, koji će danas podnijeti Vijeću sigurnosti UN, predstavljati prekretnicu za Srbiju.

Povodom najave Tužilaštva da će tražiti dozvolu Haškog tribunala da sasluša ratnog zločinca Ratka Mladića u vezi sa zločinima srebreničkog ratnog komandanta  Nasera Orića u Istočnoj Bosni između 1992. i 1995. godine, Vekarić je objasnio da se došlo do zapanjujućih podataka i lokacije u BiH na kojoj se nalaze posmrtni ostaci više stotina srpskih civila.

Vekarić je istakao da je postojala namjera da se o tome sasluša Mladić dok je bio u Srbiji, napomenuvši kako je to događaj koji nije obuhvaćen optužnicom Haškog tribunala, zbog čega imaju pravo da ga procesuiraju.

"Mi ćemo to danas uputiti sekretarijatu Tribunala i ukoliko to oni omoguće, saslušat će ga na te okolnosti. On mnogo zna o tim zločinima i to će biti korak naprijed u razrješenju zločina Orića", navodi Vekarić. 
Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je u subotu da događaji koje Tužilaštvo istražuje nisu obuhvaćeni optužnicom koju je Tribunal u Hagu podigao protiv Nasera Orića, a riječ je o događajima od Zvornika do Skelana, uključujući okolinu Srebrenice, zatim u mjestima Fakovići, Hajvaz, Zalazje, Ilino brdo, Crni vrh, Šekovići, Bratunac, Kravica, Kragljivade, Konjević polje, Glogovo polje i drugim. 

Povodom podizanja optužnice Tužilaštva za ratne zločine Srbije protiv Dragana Jovića, Zorana Đurđevića i Alena Ristića zbog ratnog zločina u Bijeljini 1992. godine, Vekarić je rekao da su oni uhapšeni zbog kriminala, a potom se došlo do saznanja da su počinili zločine 1992. godine u BiH. 

Trojicu državljana Srbije koji su kao dobrovoljci bili u sastavu Vojske Republike Srpske tužilaštvo tereti za ubistvo, silovanje i pljačku bošnjačke porodice.