Godine prolaze, cijena raste
0

Opstrukcije gradnje državnog zatvora

Sarajevo-x.com
Plan budućeg izgleda državnog zatvora
Plan budućeg izgleda državnog zatvora
Uprkos činjenici da je izmijenjen projekat izgradnje državnog zatvora, te primjedbama iz oba entiteta na cijenu izgradnje, u državnom Ministarstvu pravde najavljuju da bi zatvor trebao biti izgrađen za naredne dvije godine, piše BIRN - Justice Report.

Iako je prije sedam godina dogovorena gradnja državnog zatvora na području Istočne Ilidže, do sada je izgrađen samo ogradni zid. U međuvremenu je cijena izgradnje državnog zatvora u odnosu na prethodnu porasla više od dvostruko.

Izgradnja zatvora trebala je koštati oko 30 miliona maraka (15 miliona eura), ali zbog neispunjenja “evropskih sigurnosnih standarda” projekat je poskupio na preko 77 miliona maraka (38 miliona eura).

Entitetska ministarstva pravde izrazila su negodovanje zbog, kako kažu, “preskupe konačne verzije projekta izgradnje zatvora”, a Ministarstvo pravde Republike Srpske čak više i ne podržava cijeli projekat.

S njima se ne slažu predstavnici državnog Ministarstva pravde jer kažu da je do poskupljenja došlo zbog povećanja kvadrature zgrade u cilju ispunjenja evropskih sigurnosnih standarda, te više cijene građevinskog materijala.

Uprkos neslaganjima, predstavnici državne vlasti ističu da nemaju nikakvih problema s provođenjem neophodnih aktivnosti i najavljuju da će novi zatvor biti spreman da primi prve zatvorenike do proljeća 2013. godine, saznaju novinari BIRN-a Nenad Trbić (Banja Luka) i Denis Džidić (Sarajevo).

Neophodnost državnog zatvora

Ideja o gradnji zatvora na nivou države datira još od kraja 2004. godine, kada su entitetska i državno ministarstvo pravde usvojili “zajedničku strategiju bavljenja različitim pitanjima pritvora i zatvora na nivou BiH”, kojom se trebao riješiti problem prenatrpanosti zatvorskih kapaciteta.

Prema izvještaju Evropske komisije, zatvorski kapaciteti u BiH su prebukirani i zbog toga je potreban zatvor na nivou države. Na neophodnost izgradnje državnog zatvora više puta su ukazivali kako međunarodni, tako i domaći predstavnici vlasti.

Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH, još 2008. godine je kazala da je prijeko potrebna izgradnja zatvora jer je bez njega upitan rad ove institucije.

“Postojeći zatvorski sistem je loš, a pri tome u zatvorima nema ni mjesta kako bismo osuđene slali na izdržavanje kazni”, kazala je tada Kreso.

Na području Federacije, prema ministru pravde, oko 1.000 osoba čeka na izdržavanje kazne. Dosadašnji zatvorski kapaciteti su popunjeni preko 100 posto na području Federacije i oko 80 posto u Republici Srpskoj.

Prema prvom projektu koji je usvojilo Vijeće ministara BiH, izgradnja zatvora je trebala biti okončana 2008. godine. Međutim, do danas je izgrađen samo ogradni zid.

Džerard Selman, ministar pravde RS-a, kaže da je, po prvom projektu izgradnje državnog zatvora, cijena izgradnje bila oko 30 miliona maraka (15 miliona eura).

“Na tu cijenu je pristalo Ministarstvo pravde RS-a. Međutim, na konferenciji ministarstava pravde kantona, entiteta i države dobili smo informaciju da taj projekat sad košta oko 77 miliona maraka (38 miliona eura). Mi to ne prihvatamo, jer je došlo do promjene u načinu finansiranja i uslova”, tvrdi Selman.

Feliks Vidović, ministar pravde Federacije BiH, također smatra da je novi projekat izgradnje državnog zatvora preskup.

“Meni se čini da je preskup projekat. Kad kažem ‘preskup’, pokušavam ga porediti s nekim novim objektima koje smo radili ispred Federacije BiH”, kaže Vidović.

U Ministarstvu pravde BiH pojašnjavaju da je do poskupljenja izgradnje državnog zatvora došlo zbog povećanja dimenzija i površine zgrade, te poboljšanja sigurnosnih sistema, pristupnih puteva i infrastrukture, a što su zahtijevali stručnjaci iz Evropske unije.

“Prvobitna površina, koja se odnosila na samu zgradu, bila je 13.000 metara kvadratnih i procijenjena je na 15 miliona eura (30 miliona maraka), a sadašnja zgrada ima 22.000 metara kvadratnih i procijenjena je na 23 miliona eura (46 miliona maraka). Nema tu razlike u cijeni kvadrata, samo je povećana površina zgrade”, kaže Jugoslav Jovičić, direktor jedinice za implementaciju projekta izgradnje državnog zatvora.

Bosna i Hercegovina će na izgradnju državnog zatvora potrošiti oko 13 miliona maraka (oko 6,5 miliona eura), dok će se ostalo osigurati donatorskim i kreditnim sredstvima. Opština Istočna Ilidža, na prijedlog Ministarstva pravde RS-a, ustupila je bez naknade zemljište na kojem će biti izgrađen zatvor.

Povlačenje saglasnosti

Ipak, s obzirom na nezadovoljstvo u RS-u zbog poskupljenja projekta, Selman najavljuje mogućnost da se povuče saglasnost o izgradnji zatvora na području RS-a.

“Mislim da skupljeg zatvora u svijetu neće biti, i zato Vlada RS-a i Ministarstvo pravde apsolutno više ne podržavaju izgradnju centralnog zatvora na nivou BiH. Iz Ministarstva pravde ćemo uputiti jedan dopis zvaničnicima Istočne Ilidže da oni procedurom jednostavno traže naknadu za zemljište, jer su se izmijenile okolnosti”, pojašnjava Selman.

U Opštini Istočna Ilidža odbili su da govore o mogućem povlačenju saglasnosti za izgradnju zatvora, te kazali da se o cijelom slučaju trebaju dogovoriti ministarstva pravde.

Ipak, u državnom Ministarstvu pravde smatraju da negodovanja iz entiteta neće uticati na implementaciju projekta.

“Moji saradnici su već bili u općini Istočna Ilidža i nisu imali nikakvih problema u tome. Ja također nemam problema s predstavnicima iz RS-a koji su u vezi sa ovim aktivnostima”, dodaje Jovičić.

Ovakav stav dijeli i ministar pravde BiH, koji okončanje radova predviđa 2013. godine, a za zatvor kaže da će biti “vrhunske sigurnosti, potpuno u skladu sa Evropskim zatvorskim pravilima”.

“Izgradit ćemo zatvor koji će pružiti najvišu razinu sigurnosti i najvišu moguću razinu ljudskih prava koji su mogući u takvoj ustanovi. Sve to je doprinijelo poskupljenjima. Naravno, vrlo je teško bilo i sakupiti takve novce, i tek smo potkraj prošle godine uspjeli da zaključimo finansijsku konstrukciju”, ističe Bariša Čolak, ministar pravde BiH za BIRN – Justice Report.

Prema najavama iz Ministarstva pravde BiH, u novom zatvoru trebali bi biti smješteni osuđenici i pritvorenici Suda BiH. Predsjednica Suda BiH kaže da će izgradnja državnog zatvora biti “završni čin kompletnog truda”.

Jovičić također kaže da će u državnom zatvoru biti smješteni “najteži slučajevi zatvorenika”, dok će oni “blaži kriminalci moći u drugim zavodima pristupiti programu rehabilitacije i resocijalizacije”.

Kada je u pitanju gradnja državnog zatvora, iz Ministarstva pravde BiH najavljuju da će u toku ove godine biti raspisan konkurs za izbor kompanija koje će izvoditi dodatna geodetska istraživanja i, konačno, radove na gradnji državnog zatvora.