{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Državni zatvor će prve "stanare" primiti 2014.

F
11.6.2011. u 13:37
2
21
Državni zatvor će prve "stanare" primiti 2014.
2
Državni zatvor će prve "stanare" primiti 2014.
Državni zatvor koji se gradi u Istočnoj Ilidži prve 'stanare' trebao bi primiti tokom 2014. godine.
Planirano je da izgradnja državnog zatvora visoke sigurnosti u potpunosti bude završena 2013. godine, nakon čega će biti raspisan tender za njegovo opremanje.

"Istovremeno ćemo pripremiti obuke za 294 osobe koje će biti zaposlene u tom zatvoru. Bit će tu i stručno, pomoćno i tehničko osoblje. To je sve osnova za početak stvarnog rada zatvora negdje u toku 2014. godine", kazao je u razgovoru za Agenciju FENA direktor Jedinice za implementaciju projekta izgradnje državnog zatvora Jugoslav Jovičić.

Odlukom Vijeća ministara BiH iz novembra prošle godine odobren je "Projekt izgradnje državnog zatvora BiH", koji je uvršten u program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za period 2010.-2013. Procijenjena vrijednost projekta je 77.450.865 KM.

"BiH je dala 5,15 miliona eura iz svog budžeta i na to je dato 1,3 miliona eura za zemljište bez naknade. Tu su i donatorska sredstva od 12,15 miliona eura, što je ogroman iznos”, kazao je Jovičić.

Pored toga, dodao je, imamo tehničku pomoć Evropske unije od 1,7 miliona eura te kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope koja se planiraju od 19,3 miliona eura.

"Planirali smo da, uz podršku Ministarstva pravde, Upravnog i Nadzornog odbora, potrošimo prvo sredstva koja su donatorska i onda da zahvatimo samo dio kreditnih sredstava koji nam bude trebao. Analizirali smo veoma pažljivo situaciju na tržištu, stanje kompanija i zaključili da možemo da ostvarimo značajne uštede", kazao je Jovičić.

Istaknuo je da ne žele da ovaj projekt bude samo projekt izgradnje zatvora, nego da on bude i razvojni projekt.

"Naša ideja je bila da pokušamo da taj projekt razbijemo na više manjih cjelina. Time bismo omogućili i bh. kompanijama koje su manjeg kapaciteta i slabije su nego neke kompanije iz inozemstva da ravnopravno konkurišu na te projekte", istaknuo je Jovičić.

Govoreći o trenutnim aktivnostima, kazao je da je praktično, kada je u pitanju projektovanje, veći dio radova urađen.

"Što se tiče drugih aktivnosti, raspisali smo tendere za dodatna geomehanička istraživanja i kopanje testnih bunara", kazao je on.

Osim toga, raspisan je i tender za izradu pristupnog puta prema zatvoru u dužini od oko 900 metara. Drugi lot u okviru tog tendera je izrada ulične rasvjete dužinom tog cijelog puta. Tu je i treći tender koji podrazumijeva nadzor nad tim radovima.

"Ono što je također veoma bitno jest da će u lokalnoj zajednici gdje je lociran zatvor biti napravljen put koji će jednim dijelom koristiti i stanovnici. Automatski, time se podiže i kvalitet njihovog života", kazao je Jovičić.

Pored ovih tendera, najavio je da se iduće nedjelje raspisuju tenderi za dva elaborata koji su također neophodni za reviziju glavnog projekta. Prvi elaborat se odnosi na protivpožarnu zaštitu, a drugi na zaštitu na radu.

"Kad dobijemo ta dva elaborata raspisat ćemo tender za reviziju glavnog projekta, koji će također biti javan. U toku ljeta ćemo raspisati i tender za ostale pripremne radove, znači iskop zemljišta i sve ono što je neophodno da bi krupniji radovi mogli da krenu", kazao je Jovičić.

Po njegovim riječima, pripremni radovi bi trebali biti završeni u toku ove godine, kao i priprema tendera za izvođenje ostalih radova, tako da radovi na samoj zgradi zatvora mogu krenuti krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Glavne karakteristike projekta čine ovaj zatvor savremenijim i sigurnijim u odnosu na sve druge ustanove slične namjene u zemlji, ali i na Balkanu. Projektom su potpuno zadovoljeni evropski zatvorski standardi. Najveći dio sredstava bit će utrošen na najnovije visokosigurnosne sisteme.

Objekt će imati površinu od oko 24.000 m2 a sadržavat će samo jednokrevetne ćelije, površine oko 12 m2. Po potrebi će biti osigurana potrebna ljekarska zaštita, bez napuštanja zatvorskog kruga.

Objekt će imati minimalne troškove za energente zbog maksimalne uštede energije kroz korištenje samoobnovljivih izvora energije te minimalne troškove održavanja.

Jovičić je kazao da je zatvor predviđen za smještaj 350 zatvorenika, odnosno 300 zatvorenika i 50 pritvorenika.

Po njegovim riječima, zatvorenici osuđeni za najteža krivična djela bit će smješteni u jednom veoma strogo čuvanom zatvoru.

Rješavanjem pitanja smještaja zatvorenika visokog rizika, kako se očekuje, postojeći entitetski zatvorski kapaciteti će biti više usmjereni na programe rehabilitacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: