Objavljen prvi tender
0

Gradnju državnog zatvora dodijeliti domaćim kompanijama

SRNA
Plan budućeg izgleda državnog zatvora
Plan budućeg izgleda državnog zatvora
Ministarstvo pravde BiH objavilo je prvi tender za izvođenje pripremnih radova na izgradnji državnog zatvora na lokaciji opštine Istočna Ilidža, a procijenjena vrijednost projekta je 77.450.865 KM.

Riječ je o tenderu za izradu elaborata na osnovu kopanja testnih bunara i provođenja geo-mehaničkih istraživanja, potvrđeno je Srni iz Ministarstva.

Cilj ovih istraživanja je kompletiranje tehničke dokumentacije projekta izgradnje državnog zatvora, čija će konstrukcija i namjena zadovoljiti najviše standarde zatvora visokog stepena bezbjednosti, po preporukama najbolje evropske prakse.

Rok za prijavu na tender, koji je objavljen jučer, je 28 dana, a pravo učešća imaju sve kvalifikovane i licencirane agencije, kompanije i projektantske kuće iz BiH.

U Ministarstvu ističu da je ovo samo jedan u nizu tendera koji će pojedinačno biti objavljivani svake sedmice, tako će iduće sedmice biti raspisana još četiri tendera za pristupne puteve, uličnu rasvjetu, nadzor nad pristupnim putevima i nadzor nad rasvjetom, u trećoj sedmici slijedi tender za protivpožarnu zaštitu i zaštitu na radu i tako dalje, a uporedo će biti birani izvođači radova i završavani planirani poslovi. 

Ovaj veliki posao je planski podijeljen na manje cjeline, da bi se domaćim izvođačima omogućilo da se prijave na tendere, a na taj način bi kompanije iz BiH dobile jednaku šansu da se prijave na tendere, dok će sam projekat postati i razvojna investicija koja će otvoriti brojna radna mjesta.

"Istrajni smo u namjeri da uposlimo domaće kompanije, a uzimajući u obzir ponudu na tržištu kompanija koje mogu obavljati razne poslove u vezi sa gradnjom ovako kompleksnog projekta i preliminarni predmjer i proračun radova, sigurni smo da se na ovom projektu troškovi izrade mogu smanjiti za oko deset miliona evra. Ovaj novac bi mogao biti iskorišten za modernizaciju zatvorskih kapaciteta u entitetima", ističu iz Ministarstva.
Planirano je da nakon pripremnih radova, gradnja objekta počne do jeseni, odnosno da izgradnja državnog zatvora visoke bezbjednosti u potpunosti bude u funkciji 2014. godine.