Druga tužna godišnjica
0

Oprosti nam, Denise!

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
U Katoličkom školskom centru obilježena je druga tužna godišnjica otkako je nedužni dječak Denis Mrnjavac na putu iz škole ubijen u tramvaju punom putnika od kojih niko nije reagovao i pokušao mu pomoći.

Na komemoraciji su se Denisovi prijatelji prigodnim riječima prisjetili dječaka koji bi da je živ sada zajedno s njima pripremao maturski rad. Iako nije bilo nikakvih govora, a prisutnima se nije obratila ni majka Ana, direktor Katoličkog školskog centra Ivica Mršo kazao je kako osjeća dužnost da kaže koju riječ.

"Danas me ovo naše cjelokupno društvo podsjeća na tramvaj u kojem je ubijen Denis. Svi samo sjedimo, ćutimo i ne reagiramo. Danas je druga godišnjica od njegovog ubojstva, i pitanje je koliko će se ljudi u ovom gradu, i učenika ove škole za dvije ili više godina sjećati Denisa", kazao je Ivica Mršo.

Dodao je kako se nada da Denis ipak neće biti zaboravljen, te je zamolio sve učenike koji imaju priliku da idu u školu i maturiraju, da se sjete Denisa, dječaka kojemu je to na najbrutalniji mogući način oduzeto. Kazao je da je njegova škola i bez podrške i interesovanja aktuelne vlasti organizirala nogometne turnire u sjećanje na Denisa, a pokrenuta je i Fondacija "Denis Mrnjavac" iz koje se dodjeljuju stipendije nadarenim učenicima i studentima. Obećao je da će trg u blizini školskog dvorišta, uz podršku vlasti, ili bez nje, nositi naziv Trg Denisa Mrnjavca.

Dok Denisova majka Ana, članovi porodice, prijatelji i sugrađani obilježavaju drugu tužnu godišnjicu Denisovog ubistva, na sudu traje proces pomagačima Denisovog ubice Nermina Sikirića Ademiru Leloviću i Berinu Taliću. Njima je Vrhovni sud FBiH ukinuo prvostepenu presudu te je slučaj vraćen na početak. Prvostepenom presudom, Lelović je osuđen na 15 godina zbog pomaganja ubici, a Talić koji je tukao Mrnjavca na četiri godine zbog nasilničkog ponašanja. Sikirić koji je u vrijeme ubistva bio maloljetan izdržava 10-godišnju kaznu zatvora.

Nakon Denisovog ubistva u Sarajevu je održan niz protesta na kojima su građani iskazali bijes zbog ubistva prema tada aktuelnom vlašću i tražili veći stepen sigurnosti. Među brojnim transparentima bio je i onaj "Koliko još Denisa?", čije se mračno predviđanje na žalost i obistinilo. Nakon što je "na pravdi Boga" ubijen Denis, u Sarajevu su se još desila ubistva Amara Mistrića, Amera Čehajića, Sanje Stanišić...