BiH
0

Opozicija u RS optužuje vlast da je zadužila RS, a drugi će vraćati te kredite

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Srpska demokratska stranka (SDS) smatra da je aktulena vlast Republiku Srpsku (RS) zadužila u vrijeme kada nema dovoljno izvornih prihoda te da će to osjetiti sve budžetske kategorije.

Komentirajući Vladinu informaciju o dugu RS, koji je na kraju prošle godine iznosio četiri milijarde i 668,99 miliona KM, šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica je kritizirao odluku izvršne vlasti da mjeru zaduženosti veže za bruto domaći proizvod (BDP).

"BDP Vlada RS frizira kada joj padne na pamet", rekao je Govedarica u izjavi novinarima u Banjoj Luci i istakao da bi mjera zaduženosti RS-a trebalo da budu ostvareni vlastiti prihodi u prethodnoj godini.

Uvjeren je da zbog svega “RS hoda po žiletu”, a da to neće osjetiti ministri u Vladi, već budžetski korisnici kojima su plaće smanjene i u ovoj godini za 10 posto, a zaboravljeno je da je to učinjeno i ranije.

I poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić ističe da je politika zaduženja koju vodu entitetska vlada utemeljena na principu “mi zadužujemo-drugi će vraćati”.

Čavić ističe da su u Vladinoj informaciji o dugu mnogi podaci zabrinjavajući, posebno oni o zaduženjima javnih preduzeća i Investiciono-razvojne banke RS za preko 500 miliona KM od 2008.godine.

"Iz tih para Vlada dokapitalizira Balkan investment banku koju je opljačakala jedna grupa “bandita” iz Litvanije koja je došla u RS uz blagonaklonost vlasti", ustvrdio je Čavić.

Ukazao je i na veliku zaduženost općina i gradova, posebno Banje Luke koja je već jučer ušla i u rebalans budžeta.

S druge strane, predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović tvrdi da RS nije u zoni rizične zaduženosti.

"RS nije ni visoko zadužena, već u prosječno zaduženim i ti podaci demantuju tvrde opozicije i nekih ekonomista", rekla je Cvijanović u izjavi novinarima.

Ukupni dug RS na kraju prošle godine iznosio je četiri milijarde i 668,99 miliona KM, što je u odnosu na procijenjeni BDP 53,69 posto.

Samo u 2012. godini povučeno je ukupno 674,83 miliona KM kreditnih sredstava.

Stanje javnog duga RS-a na kraju 2012. godine iznosilo je tri milijarde i 770,22 miliona KM, što je u odnosu na BDP 43,35 posto.

Ukupni dug čini dug entitetskog budžeta u iznosu od tri milijarde i 131,49 miliona KM, dug jedinica lokalne samouprave u iznosu od 354,84 miliona KM, dug fondova socijalne sigurnosti u iznosu od 283,89 miliona KM, te dug javnih preduzeća i Investiciono-razvojne banke RS (IRB) u iznosu od 898,78 miliona KM.

Informacija o dugu RS razmatrat će se na sjednici Skupštine koja je danas počela u Banjoj Luci.