{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Opozicija u NSRS-u traži smjenu Slavice Injac zbog propasti dviju banaka

F
FENA
11.2.2015. u 12:06
0
10
Opozicija u NSRS-u traži smjenu Slavice Injac zbog propasti dviju banaka
0
Opozicija u NSRS-u traži smjenu Slavice Injac zbog propasti dviju banaka
Foto: SRNA
Poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) u Narodnoj skupštini RS-a Dragan Čavić danas je ponovo zatražio smjenu direktorice Agencije za bankarstvo RS-a Slavice Injac, jer su, kaže, u njenom mandatu propale dvije banke, Balkan investment banka i Bobar banka, a smatra da bi odgovornost trebalo da preuzme i ministar finansija Zoran Tegeltija.
Ponovo je pozvao i istražne organe da ispitaju šta se dešavalo u Bobar banci koja je u likvidaciji, jer je, navodi, RS-u napravljena nemjerljiva šteta.

Čavić je ustvrdio da su ove dvije banke bile pod direktnom kontrolom SNSD-a te ukazao na brojne probleme koje sada imaju mala i srednja preduzeća nakon propasti Bobar banke i izrazio sumnju da bi još neke banke mogle doći u sličnu situaciju.

Tokom rasprave u parlamentu RS-a o izvještaju u vezi sa stanjem u bankarskom sistemu RS-a i o poslovanju Agencije za bankarstvo u 2013. godini, uime PDP-a Branislav Borenović je postavio 24 pitanja direktorici Agencije za bankarstvo RS-a, među kojima u kojem procentu je u bankarskom sistemu RS-a primijenjen međunarodni sporazum o kapitalu, tzv. Bazel dva i zašto njegova implementacija ide sporo.

Borenović je dodao i da nije bilo ciljanih kontrola u propaloj Balkan investment banci te po čijem nalogu.

"Da li po sugestiji Vlade RS-a?", upitao je on.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić smatra da Slavica Injac ne samo da treba da bude smijenjena s funkcije već mora da odgovara za "kriminal“ u spomenutim bankama.

"Predlažem vam da se sami prijavite i odgovarate za ovakvu štetu koja je nanesena RS-u", rekao je Stanić.

Poslanica DNS-a Spomenka Stevanović ukazala je na probleme oko 3.000 ljudi koji imaju kredite u švicarskim francima.

U raspravu se dosad nije uključio nijedan poslanik SNSD-a, što je praksa koju su primijenili tokom svih "spornih“ tačaka dnevnog reda ovog skupštinskog zasjedanja.

Direktorica Agencije za bankarstvo RS-a Slavica Injac u obraćanju je tvrdila da Agencija nije odgovorna za propast banaka, već menadžmet i organi banke.

"Svima treba da bude jasno da za poslovanje i rezultate banaka odgovaraju menadžment i organi banke", rekla je ona uz stav da supervizori ne mogu garantirati da do propasti banaka neće dolaziti, ali da moraju imati zakonska ovlaštenja za dalje postupanje u problematičnim situacijama.

Podsjetila je šta je Agencija preduzela kada je u pitanju Bobar banka, prije nego što je ta banka ušla u likvidaciju.

Kazala je da je Agencija u protekle dvije godine u Bobar banci izvršila četiri kontrole, utvrdila niz nepravilnosti i naložila mjere, a potom je zbog neotklanjanja nepravilnosti pokrenula prekršajni postupak protiv banke i odgovornih osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: