{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Direktoru Bobar osiguranja oduzeta saglasnost za obavljanje dužnosti

A
16.1.2015. u 12:18
0
3
Direktoru Bobar osiguranja oduzeta saglasnost za obavljanje dužnosti
0
Direktoru Bobar osiguranja oduzeta saglasnost za obavljanje dužnosti
Agencija za osiguranje Republike Srpske oduzela je saglasnost Veroljubu Janjičiću za obavljanje funkcije direktora Bobar osiguranja Bijeljina i naložila upravi da na tu poziciju imenuje drugu osobu, potvrdila je za Anadolu Agency direktorica Agencije Božana Šljivar.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Janjičiću je saglasnost za obavljanje funkcije oduzeta shodno članu 8 Pravilnika o davanju i oduzimanju saglasnosti na značajne pozicije u društvu za osiguranje. U članu 8 Pravilnika se navodi da Agencija ima pravo oduzeti datu saglasnost u tri slučaja: kada je saglasnost data na osnovu neistinitih i netačnih podataka, kada lice prestane da ispunjava uslove predviđene zakonima i Pravilnikom, te kada ne izvršava svoje obaveze utvrđene zakonima iz oblasti osiguranja.

Saglasnost direktoru može biti oduzeta i ukoliko društvo za osiguranje: ne postupi po nalogu za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, ako društvo ne sprovede mjere nadzora propisane Zakonom o društvima za osiguranje, te ukoliko društvo ne postupa u skladu sa obavezom blagovremenog i istinitog izvještavanja, odnosno obavještavanja Agencije i poslije pismenog upozorenja Agencije ili ako na bilo koji način ometa vršenje nadzora na poslovanjem društva za osiguranje.

Šljivar je, pozivajući se na član 18. Zakona o društvima za osiguranje, kazala da ne može govoriti o tome koje je odredbe iz Pravilnika Janjičić prekršio.

Podsjećamo, neposredno nakon što je u Bobar banci uvedena privremena uprava, Agencija za osiguranje RS je početkom decembra, nad Bobar osiguranjem kao dijelom Bobar grupacije provela vanredni, pooštreni nadzor, a tim koji je za taj posao bio zadužen, podnio je Agenciji izvještaj o zatečenom stanju. 

Iz Bobar osiguranja tada su naveli da su bili iznenađeni vanrednim nadzorom, pozivajući se na izvještaje o poslovanju, odnosno da su sve svoje obaveze prema osiguranicima uredno i na vrijeme izvršavali.

Ekonomistica Svetlana Cenić ocjenjuje da je likvidacija Bobar banke već bila loš znak kad je riječ o Bobar grupaciji čiji je sastavni dio i Bobar osiguranje.

"Sasvim moguć scenarij je da će likvidacija uslijediti i za četrnaest privrednih društava te grupacije, jer je Danilo Bobar osnovao Bobar banku kako bi hranio ostale firme a, prije svega, osiguravajuću kuću", kazala je Cenić za AA.

I lider NDP-a Dragan Čaavić, koji je mjesecima prije nego što je pokrenut postupak likvidacije Bobar banke, javnost upozoravao na probleme u njenom poslovanju, smatra da bi ta likvidacija za sobom mogla povući i zdrava preduzeća iz Bobar grupacije.

"Bobar osiguranje je moralo imati depozite u Bobar banci i to je najveći problem. Stoga smatram da treba naći način da se spasi taj, kako sam kazao, zdravi dio grupacije, jer najgora opcija bi bilo da hiljadu radnika ostane u današnje vrijeme bez posla", zaključio je Čavić u izjavi za AA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: