BiH
0

Opozicija: Strategija poljoprivrednog razvoja reflektuje puste želje vlasti

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poslanik Srpske demokratske stranke u NSRS Davor Šešić rekao je da je Strategija poljoprivrednog razvoja RS 2015.-2020. godine dokument koji reflektuje puste želje vlasti koje je nemoguće ostvariti.

"Ne znamo ko je napravio ovu Strategiju. Prema podacima koje imamo, to je uradio Institut za ekonomiku, čiji je vlasnik ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić. Izrada strategije je plaćena 200.000 maraka, ali nam nije jasno kome i zašto", rekao je Šešić.

On je dodao da prethodna Strategija, planirana za period od 2010. do 2015. godine, pokazuje da je vlast u RS neozbiljno radila na realizaciji planiranih projekata.

"Planirano je da će 2015. godine u RS biti milion i po stanovnika, a popis će pokazati da ih ima 1.250.000. Planirano je 50.000 hektara pokrivenih sistemom za navodnjavanje, a sistema nema. Planirano je da se zasadi 35.000 hektara soje, a prema podacima Zavoda za statistiku zasađeno je samo 2.700 hektara. Planirano je da se izgradi kanalizaciona mreža u ruralnim krajevima, a ona ne funkcioniše ni u većim gradovima. Planirano je da se željeznicom povežu gradovi i sela, a ukupni dug Željeznica je više od 200 miliona maraka", rekao je Šešić.

Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je da je sjednica NSRS posvećena zajedničkoj izjavi Predsjedništva BiH nepotrebna i da je ona tu da SNSD-u pomogne da nađe izlaz iz komplikovane političke situacije.

"Ne vidim šta je svrha te sjednice. To je suvišan posao i poslanicima se nepotrebno oduzima vrijeme. Ingerencije Predsjedništva BiH se ne mogu osporiti, tako da o tome ne treba ni govoriti. Sa druge strane, danas raspravljamo o revizorskim izvještajima koji su stari dvije ili više godina. U aprilu prošle godine smo trebali raspravljati o Konsolidovanom izvještaju za izvršenja budžeta za 2013. godinu, a to radimo u februaru 2015. godine", istakao je Čavić.

Lider radikala Milenko Mihajlica dodao je da je glavna služba za reviziju javnog sektora dvije godine zaredom donijela negativan izvještaj o poslovanju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i da zbog toga resorni ministar Stevo Mirjanić mora podnijeti ostavku.

"Ne vide se efekti prethodne strategije. Ovo je samo spisak želja. Utrošene su stotine miliona maraka, a rezultati su katastrofalni. Uvozni lobiji kreiraju zakone i strategije i nije ni čudo da je stanje u poljoprivredi takvo kakvo je", istakao je Mihajlica.