BiH
0

NSRS: Izvještaj o reviziji Ministarstva poljoprivrede opozicija dočekala "na nož"

Piše: G. D.
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
I dok je konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za 2013. i prvu polovinu 2014. godine jučer u Narodnoj skupštini RS podnesen gotovo bez ikakve rasprave, opozicija je, čini se, noćas bolje spavala, pa je "na nož" dočekala Izvještaj o reviziji zbornog finansijskog izvještaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koji je drugi put zaredom - negativan.

Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je da vlast RS ne cijeni građane RS, jer na pozicijama ostavlja one funkcionere koji ne znaju da rade posao i koji na najdirektniji način krše zakone.

"Dva puta zaredom je ovo Ministarstvo dobilo negativan revizorski izvještaj, a vode ga isti ljudi, koji, da stvar bude gora, ne nalaze za potrebno da dođu na zasjedanje NSRS kada se raspravlja o njihovom resoru", smatra Čavić.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović smatra da revizor u RS treba da dobije šira ovlašćenja i da mu treba dozvoliti da podnosi odgovarajuće prijave.

"Niko ne smije privatizovati državne ustanove, pa bio on ministar finansija ili ministar poljoprivrede. Ako poslije ovakvog revizorskog izvještaja ne dođe do podnošenja odgovarajućih krivičnih prijava, vlast će time poručiti građanima RS da podržava kriminal i da je kriminal u samom nukleusu njenog djelovanja. Niko ne želi da se mijenja, a vlast ostaje gluha na sva upozoravanja opozicije", rekao je Krsmanović.

I Miladin Stanić iz SDS-a smatra da je neodgovorno da ministar sjedi u svojoj fotelji dok njegov resor dobija još jedan negativan revizorski izvještaj.

"Ali, nije to najgore. Najgore ćete čuti kada na dnevni red dođe Izvještaj o Željeznicama RS, koje vodi pijanac, čovjek koji je stalno pijan i koji je tako pijan čak prouzrokovao i jedan udes. Niko se ne oglašava da ospori navode revizije. Da li to znači da vlast priznaje da je ovo Ministarstvo radilo protivno slovu zakona? Ako je tako, a vidimo da jeste, onda očigledno postoji neki dogovor koji se krije iza svega ovoga", tvrdi Stanić.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović kaže da je Klub poslanika ove partije prije dvije godine podnio prijave u slučajevima "Šume Srpske", dnevne novine "Fokus", robna kuća "Boska" i "Grand trade", ali da do danas ništa nije urađeno.

"Uputili smo zahtjev Komisiji za reviziju i privatizaciju prije dvije godine. Ništa. Tužilac je odredio inspektore koji će se baviti ovim aferama. Ništa. Državni tužilac kaže kako ne postoji politička volja da se ove afere riješe. I kako će on sada da postupa ako ne postoji ta volja", pita se Borenović.