Prikupljaju potpise
10

Opozicija ne odustaje od zahtjeva za ocjenu ustavnosti poskupljenja grijanja u KS

Piše: Er. M.
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Opozicione političke stranke počet će prikupljanje potpisa zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, na osnovu kojih će tražiti ocjenu ustavnosti odluke o retroaktivnom poskupljenju grijanja u KS.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici nije podržao zaključak zastupnika iz Socijaldemokratske partije (SDP), kojim je predviđeno da premijer FBiH Fadil Novalić zatraži ocjenu ustavnosti Odluke o visini tarifnih stavova KJKP Toplane - Sarajevo d.o.o. od 31. maja 2017. godine, koju je na 78. vanrednoj sjednici donijela Vlada Kantona Sarajevo.

SDP je tražio i da se predsjednik Vlade FBiH zaduži da uputi zahtjev za određivanje Privremene mjere kojom bi se van snage stavila primjena ove odluke do konačne odluke Ustavnog suda FBiH.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić kazao nam je kako SDP ne odustaje od zahtjeva za ocjenu ustavnosti odluke Vlade KS za koju tvrdi da je donesena na neustavan način.

On nam je rekao da će SDP početi prikupljanje potpisa zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo s obzirom na to da jedna trećina zastupnika ima pravo podnijeti apelaciju Ustavnom sudu FBiH.

Podsjećamo, korisnicima KJKP Toplane - Sarajevo d.o.o. već su stigli računi za grija­nje uvećani za 8,3 pos­to. U obavještenju koje je dostavljeno korisnicima KJKP Toplane - Sarajevo s datumom dospijeća 30. juna 2016. godine piše da se period naplate odnosi na isporuku za april ove godine.