Za 8,3 posto
57

Retroaktivna naplata: Sarajlijama stigli uvećani računi za grijanje

Piše: Er. M.
Ilustracija
Ilustracija
Korisnicima KJKP Toplane - Sarajevo d.o.o. stigli su uvećani računi za gri­ja­nje i to za 8,3 pos­to. Riječ je o računima u kojima se korisnici obavještavaju da su dužni retroaktivno platiti isporučenu toplotnu energiju.

U obavještenju koje je dostavljeno korisnicima KJKP Toplane - Sarajevo s datumom dospijeća 30. juna 2016. godine piše da se period naplate odnosi na isporuku za april ove godine.

Inače, Vlada Kantona Sarajevo na svojoj 78. vanrednoj sjednici, održanoj 31. maja 2017. godine, donijela je Odluku o visini tarifnih stavova, kojom su usklađene cijene centralnog grijanja s povećanom cijenom prirodnog gasa, koja je u primjeni od 1. aprila 2017. godine. Ovim usklađivanjem nove cijene centralnog grijanja za sve kategorije korisnika su uvećane za 8,3 posto s 1. aprilom kao datumom promjene.

Vijećnici Demokratske fronte, Naše stranke i Socijaldemokratske partije podnijeli su zahtjev za održavanje tematske sjednice Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo zbog posljednjeg neopravdanog poskupljenja cijene grijanja. Zahtjev za sjednicu su inicirali članovi Demokratske fronte preko vijećnika Mirze Memiševića, a podržalo ga je 11 vijećnika. To je trećina vijećnika Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo i prema Poslovniku Vijeća, predsjedavajući ima obavezu sazvati sjednicu koju traži toliki broj vijećnika.

Oni podsjećaju da tokom ljetne sezone Toplane ne isporučuju toplotnu energiju pa samim tim ne troše ni gas. Kako kažu, zbog toga je potpuno neopravdano poskupljivati uslugu koja neće biti ni isporučena građanima, kao i uslugu koja je isporučena po drugoj dogovorenoj cijeni.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Smatramo nedopustivom ovakvu praksu Vlade i na sjednici ćemo tražiti da Vlada, nekom novom odlukom, vrati stare cijene", saopćeno je iz DF-a.

Predsjednik SDP-a Kantona Sarajevo i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić rekao je da je nezakonita odluka Vlade KS o retroaktivnom poskupljenju grijanja.

"Cijene grijanja u Kantonu Sarajevo već su uvećane prilikom uvođenja novog tarifnog sistema i krajnje je vrijeme da se zaustavi pljačka građana, a sve kako bi se osigurale plate za stotine onih koji su stranački kadar i koje SDA nemilice zapošljava u javna preduzeća. Premijer Elmedin Konaković trebalo bi da konačno shvati da su on i Vlada KS tu radi građana, a ne građani radi njega i njegove SDA. Imovina i firme kojima upravljaju ne pripadaju njima, nego istim tim građanima od kojih sada otimaju novac. Ova nezakonita odluka mora se po hitnom postupku staviti van snage, građani Sarajeva ne smiju biti žrtve nove pljačke“, poručio je Mašić.

Na drugoj strani, premijer KS Elmedin Konaković podsjetio je da se tri-četiri puta godišnje znalo desiti da BH Gas poveća cijenu Sarajevogasu koji je u konačnici poveća potrošačima i da se niko zbog toga nije bunio. S druge strane, u kolektivnom stanovanju cijena nije korigovana sedam ili osam godina.

"Ova vlada je bila hrabra i kada je padala cijena energenta na svjetskom tržištu pa smo povećali cijenu grijanja u Toplanama i na taj način izjednačili ove dvije kategorije potrošača. Možemo reći da od tada imamo stabilno tržište ovog energenta i nemamo strahova da zimi neće biti grijanja", kazao je Konaković.

Ističe da su zbog urednog izvršavanja svojih obaveza dva puta prošle godine dobili priliku da snize cijenu grijanja korisnicima Sarajevogasa i Toplana. Podsjetio je da je u oba slučaja bila riječ o retroaktivnom pojeftinjenju.