22 zajednice
2

Općine iz oba bh. entiteta zajedničkim projektima brišu granice i barijere

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Po jedanest lokalnih zajednica iz oba bh.entiteta uključeno je u realizacije projekata međuopštinske saradnje, koji finansira Vijeće Evrope.

Ambasador Drahoslav Štefanek, šef kancelarije Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini je rekao da je ovo druga faza implemetacije projekata izgradnje povjerenja, u koji su uključene ukupno 22 lokalne zajednice.

"Projekat je vrlo važan, jer se radi o saradnji među općinama, vjerskim organizacijama i građanima", istakao je Štefanek novinarima u Banjoj Luci ukazujući na važnost dijaloga predstavnika općina u oba bh.entiteta.

Ministrica uprave i lokalne samouprave u RS-u Lejla Rešić zahvalila je lokalnim zajednicama, koje zajednički rade projakte iz oblasti sporta, obrazovanja, turizma, poljoprivrede, ženskog preduzetništva.

Nakon što su potpisani ugovori između predstavnika Vijeća Evrope i načelnika pograničnih općina oba bh. entiteta, Rešić je rekla da je kriterije za njihov odabir utvrdilo Vijeće Evrope.

Šefica odjela za gradnju povjerenja u direktoratu za politička pitanja Vijeća Evrope Ana Kapelo je kazala da susjedne općine sve više i više sarađuju i da je to dobro. Naglasila je da to pokazuje da se u BiH može raditi zajedno na dobrobit svojih građana, gledajući u budućnost, a ne baveći se lošim stvarima iz prošlosti.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Kodžo rekao je da je važnost ovog projekta puno veća od dobijenih sredstava.

"To je sistemski način uklanjanja vještačkih barijera, koje postoje između podjeljenih općina u FBiH i RS. Te administrative barijere i granice su velikom broju naših sugrađana otežavale život", dodao je Kodžo.

Općine Novo Sarajevo (FBiH) i Istočno Novo Sarajevo (RS) su dobile također grant sredstava od oko 12.000 KM, usmjerena ka djelimičnoj revitalizaciji i održavanju kulurnih manifestacija na prostoru spomen-parka Vraca.

Milka Ivanković iz Općine Istočni Drvar je rekla da je velika stvar izgraditi povjerenje u lokalnim zajednicama, koje su u proteklom ratu pretpjele velike materijalne, ali i druge štete.

Općine Istočni Drvara (RS) i Drvar (FBiH) dobili su grat od oko 12.000 KM, kojim će podržati sportske aktivnosti.

U prvu fazu projekta bilo je uključeno 16 općina.