BiH
3

Općina Stari Grad Sarajevo deložira 20 poslovnih subjekata

Piše: Er. M.
Općina Stari Grad izdala je ukupno dvadeset Rješenja o iseljenju iz poslovnih prostora koji se nalaze na teritoriji ove općine.

"Općina Stari Grad Sarajevo je na osnovu izmjena i dopuna Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija, zakupcima koji imaju dug za zakupnine poslovnih prostora u Općini Stari Grad Sarajevo, a protiv kojih je pokrenut sudski postupak, izdala Rješenja o iseljenju iz poslovnih prostora", stoji u obrazloženju.

Općina je rješenja izdala 4. decembra 2015. godine prema kojima je predviđeni datum početka deložacije 14. decembar ove godine.

Na spisku za prinudno iseljenje našli su se, između ostalih, poslovni prostori koje koristi Kras, Partizan SD, Hotel Stari Grad (Gazi Husrev-begov vakuf) i Morića Han (Gazi Husrev-begov vakuf).

Kako smo ranije pisali ukupno 43 registrovana subjekta nalazila su se na spisku zakupaca poslovnih prostora s pravom raspolaganja Općine Stari Grad, čiji je pojedinačni aktivni dug za zakupninu više od 10 hiljada KM na dan 25. septembar 2015. godine.

Jedan od većih dužnika bila je Stranka za Bosnu i Hercegovinu koja je Općini dugovala 106.030,94 KM. Na spisku se nalazio i Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu koji je Općini dugovao 58.682,66 KM i to za iznajmljivanje prostorija po mjesečnoj cijeni od 2.551,42 KM na Trgu Oslobođenja. Općina Stari Grad jednostrano je raskinula ugovor 23. januara 2014. godine i sa Ekonomskim fakultetom.