BiH
50

Stranci za BiH, GRAS-u i Ekonomskom fakultetu u Sarajevu prijeti deložacija

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ukupno 43 registrovana subjekta nalaze se na spisku zakupaca poslovnih prostora sa pravom raspolaganja Općine Stari Grad, čiji je pojedinačni aktivni dug za zakupninu više od 10 hiljada KM na dan 25. septembar 2015. godine. Jedan od većih dužnika je Stranka za Bosnu i Hercegovinu koja Općini duguje 106.030,94 KM.

Općina Stari Grad dostavila je Stranci za Bosnu i Hercegovinu jednostrani raskid ugovora 3. oktobra 2014. godine, a koji se odnosi na zakup prostorije na Trgu Fra Grge Martića u kojima se nalazi centralni ured ove stranke. Ukupna dugovanja za prostor u blizini Katedrale Srca Isusova iznose 106.030,94 KM, a mjesečna zakupnina za ovaj prostor u centru Sarajeva je 2.719,08 KM.

"Dugovi prema Općini Stari Grad su nakupljeni s obzirom na to da se finansiramo po principu 'koliko zastupnika, toliko i sredstava'. Razgovarat ćemo sa rukovodstvom Općine Stari Grad i ponuditi im soluciju. Mi imamo neka dugovanja od Kantona Sarajevo od prije nekoliko godina pa kada bismo dobili te novce izmirili bismo obaveze. Dobili smo rok od 30 dana, ali ja se nadam da ćemo mi to ispoštovati i izmiriti dug", kazao je za Klix.ba generalni sekretar Stranke za Bosnu i Hercegovinu Salem Halilović.

Na spisku se nalazi i Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu koji Općini duguje 58.682,66 KM i to za iznajmljivanje prostorija po mjesečnoj cijeni od 2.551,42 KM na Trgu Oslobođenja. Općina Stari Grad jednostrano je raskinula ugovor 23. januara 2014. godine i sa Ekonomskim fakultetom, a rukovodstvo Fakulteta nije željelo komentarisati dugovanja i mogućnost deložacije.

Dužnik i Gazi Husrev-Begov Vakuf

Zanimljv je podatak da se na spisku dužnika nalaze i Gazi Husrev-Begov Vakuf koji samo za zakup prostorija u ulici Sarači duguje 39.199,68 KM (jednostrano raskinut ugovor 1. aprila 2015. godine), zatim 17.493,84 KM za zakup prostorija u ulici Mula Mustafe Bašeskije (jednostrano raskinut ugovor 11. decembra 2014. godine), te Islamska zajednica u BiH (Gazi Husrev-Begov Vakuf) koja za zakup prostorija u istoj ulici duguje općini 11.123,28 KM.

Na spisku dužnika su i KJKP Gras koji duguje 35.557,98 KM za zakup prostorija u ulici Ćumurija, te Muzej književnosti BiH koji za prostorije u ulici Sime Milutinovića duguje 17.979,70 KM. Općina je sa GRAS-om raskinula ugovor 20. juna 2014. godine, a sa Muzejom književnosti BiH 1. aprila 2014. godine.

Skupština Kantona Sarajevo nedavno je usvojila izmjene i dopune Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija. U Zakonu o preuzimanju, izmjenama i dopunama Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija naglašeno je da ako nije određen ugovorom, otkazni rok iznosi tri mjeseca.

Precizirano je da ako zakupac nije izvršavao ugovorom preuzetu obavezu plaćanja zakupnine za korištenje prostora i vodi se sudski postupak za naplatu duga od četiri i više nenaplaćenih zakupnina, zakupodavac ima pravo otkazati ugovor o zakupu poslovnog prostora, odnosno i prije sudske presude izvršiti iseljenje zakupca iz svog poslovnog prostora uz asistenciju nadležnih organa Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Zakupodavac može izvršiti iseljenje

Nadležna općinska služba će rješenjem narediti zakupcu iseljenje iz općinskog poslovnog prostora u roku od osam dana od dana prijema rješenja. Žalba izjavljena protiv rješenja službe ne odgađa izvršenje rješenja.

Ovim je izmjenama Zakona pored ostalog naglašeno da ako zakupac ne preda ispražnjene poslovne prostorije u određenom roku zakupodavac će sam provesti postupak iseljenja zakupaca iz poslovnog prostora.

Općinsko vijeće Stari Grad je 29. oktobra, 2015. godine usvojilo zaključak kojim je zadužilo Službu za privredu i finansije da pripreme izmjene Odluke o zakupu poslovnih zgrada i poslovnih prostora kojima će se propisati način na koji će se zakupci koji ne plaćaju dug za zakupninu deložirati iz poslovnih prostora, a u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija, koje su usvojene na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

Izmjene ovog zakona omogućavaju Općini da, ukoliko zakupac ne plaća zakupninu za poslovni prostor i vodi se sudski postupak za naplatu duga od četiri i više neplaćenih zakupnina, Općina ima pravo otkazati ugovor o zakupu, odnosno i prije sudske presude izvršiti iseljenje iz općinskog poslovnog prostora, a rješenjem naložiti zakupcu iseljenje iz općinskog poslovnog prostora u roku od osam dana.

"Na sjednici je zaključeno i da nadležna služba treba upoznati zakupce sa mogućnošću reprogramiranja duga, zatim da ista služba obavijesti Vijeće o tome koji su zakupci prihvatili tu mogućnost, kao i da utvrdi činjenično stanje o eventualnim podzakupima prostora, te da li zakupci prostor koriste kao vlastito učešće u poslovno-tehničkoj saradnji, bez odobrenja OV Stari Grad. Nadalje, zaključeno je da Služba za privredu i finansije pripremi izmjene Odluke o zakupu poslovnih zgrada i poslovnih prostora kako bi se omogućilo da deložirani prostori budu predmetom javnog oglasa, uz obavezu prethodnog izmirenja duga", rečeno nam je iz Općine Stari Grad.

Naplaćeno više od 390 hiljada duga

Dodaju da Služba za privredu i finansije poduzima sve potrebne aktivnosti u cilju realizacije ovih zaključaka.

"Osim toga, svi zakupci sa dugom dobili su tokom prošle sedmice pismene obavijesti iz Službe za privredu i finansije kojim su obaviješteni o izmjenama Zakona o zakupu poslovnih prostorija i zgrada", kazali su nam u Općini.

Istakli su kako je prema evidenciji Službe za privredu i finansije, u posljednjih sedam mjeseci (mart/septembar, 2015. godine), naplaćeno ukupno 391.685,29 KM od zakupaca koji su imali dug, a što se može smatrati direktnom reakcijom na objavljene spiskove.

Na kraju zaključuju kako se od marta ove godine svakog mjeseca objavljivala spisak zakupaca čiji je aktivni dug za zakupninu preko 10 hiljada KM, kako bi se izvršio dodatni pritisak na zakupce da izmiruju svoje obaveze.