BiH
0

Općina Novo Sarajevo dobija novu dionicu biciklističke staze

Klix.ba
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor Direkcije za puteve KS Adem Zolj u četvrtak, 10. septembra ove godine potpisali su Sporazum o realizaciji projekta izgradnje i obilježavanja biciklističke staze u ulici Hamdije Čemerlića horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom na području općine Novo Sarajevo.

Navedeni radovi podrazumijevaju izgradnju i obilježavanje biciklističke staze duž obje strane II transferzale, odnosno ulice Hamdije Čemerlića na potezu od zgrade Energoinvesta, pa do raskrsnice sa ulicom Zvornička.

Projekat se realizira u cilju povećanja bezbijednosti pješaka kao aktivnih učesnika u saobraćaju, te jasnijeg definisanja sloboda kretanja biciklista duž cijele saobraćajnice. Ukupna dužina biciklističke staze iznosi oko 900 metara, a bit će presvučena sa podlogom „signocryl“ jednokomponentnom crvenom bojom, oivičena sa punom bijelom linijom sa obje strane.

U svom obraćanju Općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je kako je Općina Novo Sarajevo prva Općina koja je na svom području imala izgrađene biciklističke staze koje su vremenom zastarjele, tako da će se ovim projektom iste revitalizirati po svim evropskim standardima, te dodao da će se do kraja ove godine realizirati prva faza projekta, dok se naredne godine planira i nastavak istog, odnosno izgradnja i obilježavanje biciklističke staze na III transverzali.

Direktor direkcije za puteve KS Adem Zolj istakao je da ova biciklistička staza neće biti samo rekreativna staza, nego staza koja će pospješiti biciklistički saobraćaj, a sve sa ciljem smanjenja motornog saobraćaja kako u općini Novo Sarajevo, tako i Kantonu Sarajevo.

Ukupna vrijednost projekta je 100.000 KM, a Općina Novo Sarajevo i Direkcija za puteve KS isti sufinansiraju sa po 50. 000 KM.