Praznični izgled Ferhadije
0

Općina neće tjerati zakupce, Grad nezadovoljan zbog izgleda tezgi

Piše: E. G.
Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
U Gradskoj upravi Sarajeva danas je održan sastanak sa predstavnicima kantonalnih i općinski inspekcija te predstavnicima MUP-a KS o problemima u vezi sa postavljenim štandovima u ulici Ferhadija, a date su i smjernice za rad mobilnog tima za dodatni inspekcijski nadzor.

Iz Gradske uprave tvrde kako štandovi koji su postavljeni u Ferhadiji predstavljaju ruglo u centru grada, jer nisu postavljeni u skladu sa rješenjima koja je Općina izdala. U Gradskoj upravi kažu da sve postavljene tezge moraju izgledati isto, što sada nije slučaj.

"Općina Stari Grad neće otjerati ljude koji su korisnici tezgi u Ferhadiji, jer svi imaju odobrenje za zauzimanje javne površine. Udruženja koja su organizovala Sarajevo Holiday Market davno su s tom idejom došli Općinu i bez bilo kakvog uslovljavanja dogovoren je ovaj projekt na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović, ali i za tezge u ulici Ferhadija. Organizacija Zona unaprijeđenog poslovanja i Sarajevo Navigator, koji su registrovali firmu 'SDC' za projekt Sarajevo Holiday Market napravili su kućice na Trgu, kao i tezge za Ferhadiju, koje su neuslovne i za jednokratnu upotrebu. Općina Stari Grad sa ovim projektima nema nikakve veze, osim saglasnosti i rješenja načelnika Općine i stoga nećemo tjerati ljude iz ulice Ferhadija. Takav potez neće povući ni zbog namjere organizatora Sarajevo Holiday Marketa da uštede na izradi tezgi onakvih kakve jesu", navode u Općini Stari Grad.

Iz Općine kažu i to da svi kojima je zauzimanje javne površine u ulici Ferhadija sporno, kao i same tezge, trebaju da se obrate organizatoru Sarajevo Holiday Marketa, koji je naručio pravljenje već postavljenih tezgi u Ferhadiji pa neka ih u roku od 24 sata zamijene.

"Prije nekoliko dana inspektori su navečer uočili da su na nekim tezgama izvođeni tesarski radovi, što nije dozvoljeno. Na Općini Stari Grad je da to ne dozvoli, odnosno da spriječi pravljenje rugla od grada. Na primjeru Sarajevo Holiday Marketa se pokazalo da to može izgledati urbano. Najlakše je sada krivicu prebacivati na druge. Također, uočen je i nedostatak u propisima, a to je da se mora naznačiti urbano-estetski izgled tezge pa se desilo da su jedan broj tezgi zakupci na svoju ruku proširili i dogradili", rekao je za Sarajevo-x.com Igor Kamočaji, zamjenik Gradonačelnika Sarajeva.

Zaključeno je kako će Grad, na osnovu dosadašnjih aktivnosti mobilnog tima, prema nadležnim organima uputiti inicijativu za donošenje propisa kako bi se urbanističko-tehnički uredili štandovi/kućice, koje će biti postavljene u vrijeme ljetnih i zimskih blagdana.

Na sastanku je bilo riječi i o upotrebi pirotehničkih sredstava u vrijeme praznika, a na njihovu manju upotrebu će se pokušati utjecati i u školama, gdje će se djeci govoriti o njihovoj štetnosti.