Grad sazvao sastanak
0

Ništa novo u Ferhadiji: Problem sa tezgama kao i svake godine

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Gradska uprava Sarajevo sutra će sazvati sastanak sa predstavnicima općinskih i kantonalnih inspekcija te ostalim nadležnim sa kojima su imali sastanak i početkom mjeseca, a sve s ciljem da se spriječi ilegalno i nedozvoljeno postavljanje štandova u ulici Ferhadija.

Kako nam je rekao Igor Kamočaji, zamjenik gradonačelnika Sarajeva, na tom sastanku je dogovoreno da se formira tim koji će nadzirati postavljanje štandova i sankcionisati one koji se ne pridržavaju rješenja koja su im izdata o postavljanju štandova.

"Grad nema nadležnost da bi mogao riješiti taj problem, ali sazvali smo sve, od policije do kantonalnih i općinskih inspekcija, kako bismo napravili tim koji će napokon nadzirati stvari i dovesti do toga da Ferhadija u vrijeme praznika izgleda urbano. Mi smo dali ideju i formirali tim, a na općinama i kantonu je da to realizuju. Tamo su sada postavljeni štandovi s najlonima koji su ruglo", rekao je Kamočaji.

Tim treba raditi u smjenama i to do 22 sata svaki dan. Međutim, neki od postavljenjih štandova u Ferhadiji narušavaju predviđeni izgled te nisu postavljeni u skladu sa rješenjem, što je na inspektorima Općine Stari Grad da sankcionišu.

Kako saznajemo, sinoć su kantonalni inspektori pokušali urgirati da se uklone neodgovarajući štandovi, ali nisu uspjeli. U Općini Stari Grad nam je rečeno da je njihova inspekcija danas u posljepodnevnim satima izašla na teren kako bi se riješio ovaj problem.

"Inspekcija Općine Stari Grad, u skladu sa svojim nadležnostima, kontroliše postavljanje tezgi i to će raditi u kontinuitetu. Prilikom kontrolisanja postavljanja tezgi uočena su određena odstupanja u estetskom smislu izgleda tezgi, kako bi korisnici postigli njihovu funkcionalnost. Zbog nepostojanja uslova za zaštitu robe i samih prodavaca, zakupci su morali pokovati krovove najlonskom folijom kako bi u zimskim uslovima mogli funkcionisati. Inspekcija Općine Stari Grad je sve zakupce upozorila da moraju održavati tezge u urednom stanju te da sve tezge moraju biti jednoobrazne", rekli su iz Službe za inspekcijske poslove Općine Stari Grad.

Nadležni u Službi za inspekcijske poslove u Općini Stari Grad kažu da su na nedavno održanom sastanku u Gradskoj upravi upozorili predstavnike Grada na neadekvatan materijal od kojeg su tezge napravljene i veličinu nadstrešnice te su rekli da su kao takve nefunkcionalne.