BiH
95

Općina Kakanj će porodicama iz naselja Bare graditi ili kupiti kuće

Piše: E. S. H.
Nermin Mandra (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Mandra (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pojedini građani kojima su kuće uništene u klizištu u Barama su već započeli izgradnju novih kuća, a Općina će im u tome pomoći. Raspisana je obavijest u kojoj Općina Kakanj izražava interes za zemljište i napuštene kuće u prigradskim naseljima.

Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra nam je rekao da na taj način mogu pomoći unesrećenim građanima, jer je među njima čak 36 nezaposlenih osoba.

"Potrudili bismo se da im na seoskim imanjima osiguramo pomoć u nabavci stočnog fonda, jer bismo im time riješili i egzistenciju. Jučer smo započeli razgovor i sa Elektroprivredom. Oni posjeduju stambenu zgradu na oko pet kilometara udaljenosti od Termoelektrane. Taj objekat je djelimično devastiran i spremni smo da razgovaramo o kupovini tog objekta koji ima 20 garsonijera i možda bismo na taj način mogli riješiti stambeni problem dijela porodica", rekao je Mandra za Klix.ba.

U naredna dva mjeseca će se razmotriti svi modaliteti, a načelnik Općine Kakanj vjeruje da sredstava neće nedostajati i da je važno da se napravi najbolji modalitet za rješavanje problema u naselju Bare.

Eksperti i geolozi su nakon pregleda klizišta u mjestu Bare u Kaknju predložili plan aktivnosti u tri faze i postupajući po preporukama geologa formiran je tim za geodetsko-geološki monitoring, koji ima kao zadatak postavljanje repera za geodetsko praćenje pomjeranja klizišta.

Geolozi su i danas na terenu, a prema posljednjim informacijama nema novih pomjeranja tla.

Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra nam je rekao da su pripremili projektni zadatak i program istraživanja za izradu projektne dokumentacije za sanaciju klizišta u naselju Bare i u narednih nekoliko dana bi trebali početi te aktivnosti.

Paralelno sa ovim aktivnostima na klizištu brine se i o pomoći evakuisanim porodicama.

"Prvi dan su podijeljene jednokratne novčane pomoći i prehrambeni paketi. Uplatili smo sredstva u iznosu od po 300 KM za kirije, a onda nam se javio veliki broj građana i preduzeća sa željom da pomognu. Ne želeći da ta pomoć bude površna, uradili smo socijalnu kartu i evidentirali posebne potrebe svake porodice. Nekome trebaju knjige za školu, nekome lijekovi, nekome drva ili peć sa lijevim laktom. Ušli smo duboko u potrebe građana i svi mogu funkcionalno pomoći", pojasnio je načelnik Mandra.

Na sjednici Štaba Civilne zaštite je jutros izdata naredba za izgradnju dijela vodovoda za 15 kuća koje nisu u zoni klizišta, ali je klizište prekinulo vodovod.

Paralelno sa svim aktivnostima, Komisija za procjenu šteta radi i ima zadatak da za narednu sjednicu Općinskog vijeća uradi izvještaj za porušene objekte kako bi se u idućem mjesecu moglo konkretno reagovati s ciljem traženja trajnog smještaja.

Podsjećamo da je iz naselja Bare izmješteno 25 porodica sa ukupno 84 člana domaćinstava. Od toga se sedam porodica ne može vratiti u svoje kuće. Ako istraživanja terena i mjere koje se poduzmu budu rezultirale sigurnim stanovanjem na ovom području, 18 porodica čije su kuće bez oštećenja će se vratiti u svoje domove, a ako bude neophodno i za njih će se tražiti novi smještaj.