BiH
53

Nakon klizišta u Kaknju: Mještani će dobiti od 17.000 do 40.000 KM odštete

Piše: E. S. H.
Foto. Arhiv/Klix.ba
Foto. Arhiv/Klix.ba
Općina Kakanj će mještanima naselja Bare, koji su u klizištu izgubili svoje domove, isplatiti štetu.

Kako je za Klix.ba rekao načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, iz vlastitih sredstava mogu riješiti stambeno pitanje za 10 porodica koje su izgubile domove u klizištu.

"Prema našim kriterijima, jedna žena koja sama stanuje će dobiti 17.000 KM za trajno zbrinjavanje. Najveći iznos je 40.000 KM. To je mnogo više od tržišne vrijednosti", rekao je za Klix.ba Nermin Mandra.

Ranije je Turska uprava za međunarodnu saradnju i razvoj – TIKA izrazila opredjeljenje da na području općine Kakanj o svom trošku i po svojim procedurama izvrši sanaciju i adaptaciju stambenih prostora koji su stradali u poplavama i klizištima u maju prošle godine.

"U razgovorima smo i sa Turskom ambasadom koja je spremna pomoći. Ukoliko se oni uključe u taj projekat, prepustit ćemo njima, a ukoliko ne, mi ćemo snositi troškove", kazao je Mandra.

Općina čeka na rezultate o klizištu, a analizu je radila Federalna rudarska inspekcija, nakon čega će biti poznato da li je tlo pogodno za stanovanje i šta će dalje rješavati za 18 preventivno iseljenih objekata.

"Očekujemo angažman rudnika na sanaciji, jer se radi o deponiji njihove jalovine. Tada ćemo znati kakva je sudbina ostalih 18 stambenih objekata koji su iseljeni, a nisu oštećeni", dodao je Mandra.

Općina nastavlja plaćati kiriju porodicama koje su iseljene iz svojih domova. Očekuju da će do kraja mjeseca isplatiti štetu za domove koji su potpuno srušeni. Ranije su postojale opcije da se porodicama koje su se morale iseliti kupe kuće, ali su to oni odbili jer se kuće nalaze u seoskim dijelovima.

Barake koje su srušene nemaju veliku vrijednost, pa će u skladu s time biti i isplaćena odšteta.