BiH
9

Kakanj: Iz područja koje je zahvatilo klizište evakuisano još šest porodica

Piše: E. G.
Policija i građani jutros u blizini klizišta (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Policija i građani jutros u blizini klizišta (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon pokretanja klizišta u naselju Bare u općini Kakanj, gdje je prije dvije noći smrtno stradala jedna osoba, a više stambenih jedinica uništeno u odronu zemljišta, Općina Kakanj je donijela odluku da se evakuiše još šest porodica sa tog područja.

Općinski štab Civilne zaštite je donio odluku o evakuaciji nakon preporuke geologa.

Šef Službe civilne zaštite u Općini Kakanj Nurudin Hrusto jutros je za Klix.ba kazao da nije bilo novih pomjeranja tla, ali da su ove porodice morale biti evakuirane iz predostrožnosti.

"Geolozi su tu svakodnevno, jučer su bili i profesori sa Rudarsko-geološkog instituta te smo i na njihovu preporuku evakuirali ove dodatne porodice", kaže Hrusto.

Kada su u pitanju porodice koje su ranije evakuisane, ili su ostale bez krova nad glavom, njima je, kaže Hrusto, jučer uplaćena određena suma novca za prvu pomoć, a Općina se odlučila da ih ne smješta u kolektivni smještaj, već u pojedinačne privatne stanove sugrađana koji su u prilici da iznajme prostor.

"Oni sada imaju novca za stanarinu, mi smo s njima održali sastanke i pozvali građane koji imaju slobodne kuće i stanove da se jave kako bismo ove porodice tu smjestili. Mi smo izdvojili po 150 KM za kiriju i to za dva naredna mjeseca za svaku porodicu", kaže Hrusto.

Najavljeno je da će porodice koje su evakuisane danas dobiti i prehrambene pakete od Merhameta.