BiH
14

Općina Centar pomaže obnovu svetosavskog doma u Ilijašu

FENA
Načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević zajedno sa potpredsjednikom Federacije BiH Svetozarom Pudarićem posjetio je 23. septembra pravoslavnu crkvu u Ilijašu gdje ih je ugostio jerej paroh ilijaški Božidar Tanović.

Tom prilikom Tanović je goste upoznao o problemima sa kojima se susreće ova crkva, prevashodno sa izuzetno lošim stanjem objekta svetosavskog doma. Bećirević je ovom prilikom obećao novčanu pomoć koja bi trebala biti uplaćena u narednim danima, saopćeno je iz Općine Centar.

"Općina Centar svake godine izdvaja značajna sredstva za pomoć vjerskim institucijama. Ove godine za tu namjenu izdvojili smo 100.000 KM. Međutim, i pored te pomoći mi ćemo izdvojiti novac kako bi svetosavski dom što prije bio obnovljen. U općinskom budžetu za sljedeću godinu planirat ćemo sredstva da pomognemo i više", kazao je Bećirević.

Tanović je rekao da je pomoć Općine Centar izuzetno značajna.

"Jako smo zahvalni načelniku Bećireviću koji je pokazao dobru volju i pronašao sredstva da pomogne našoj parohiji. Novac ćemo utrošiti za obnovu i restauraciju svetosavskog doma koji se nalazi pored crkve u Ilijašu. Inače to je veoma značajan i bitan objekat koji je sagrađen 1932. godine i u njemu se nalazila prva škola koja je otvorena u Ilijašu. Nadam se da je ovo put kojim ćemo hoditi i sarađivati i u budućnosti", istakao je paroh Tanović.