BiH
0

Općina Centar Varešu donirala 10.000 KM za sanaciju šteta od poplava

Klix.ba
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić je zajedno sa pomoćnikom općinskog načelnika za civilnu zaštitu Vahidom Bećirevićem, 12. novembra 2014. godine posjetio Općinu Vareš, gdje ih je ugostio načelnik Avdija Kovačević.

Povod za posjetu je potpisivanje protokola na osnovu kojeg Općina Centar iz svog budžeta dodjeljuje 10.000 KM općini Vareš za sanaciju šteta od majskih poplava.

Nakon što je potpisao protokol načelnik Kovačević je rekao:

"Želim podsjetiti da centralna sarajevska općina tradicionalno već godinama izdvaja finansijska sredstva iz svog budžeta za poboljšanje komunalne infrastrukture u Varešu, na čemu smo im neizmjerno zahvalni. Današnja donacija će biti udružena sa sredstvima koje nam daje Vlada Zeničko-dobojskog kantona na osnovu prikupljenih prihoda od vodnih naknada, što će biti iskorišteno za sanaciju lokalnih puteva prema mjesnim zajednicama Ravno, Zubeta i Vijaka, koji su oštećeni tokom katastrofalnih majskih poplava".

Načelnik Vareša je ovom prilikom pozvao sve zainteresirane da posjete turističke destinacije u Varešu, gdje mogu uživati na zdravom i čistom zraku i netaknutoj prirodi, probati jedinstvene domaće proizvode od meda, kupiti unikatne kovačke i drvne proizvode...

Ajnadžić je kazao da načelnik Dževad Bećirević, koji je u ime Općine Centar potpisnik protokola, nije bio u mogućnosti da danas posjeti Vareš zbog ranije preuzetih obaveza.

"Ova donacija nije u velikom iznosu, ali Općina Centar i na taj način želi pokazati kako podržava rad na napretku i blagostanju manje razvijenih općina u Bosni i Hercegovini", naglasio je Ajnadžić.

Odlukom Općinskog vijeća Centar sa vanredne sjednice održane 20. maja 2014. godine iz općinskog budžeta je izdvojeno 500.000 KM za pomoć stanovništvu ugroženih područja u BiH koja su najviše nastradala tokom proljetnih velikih poplava.

Također je u planu da se iz pomenutih sredstava izdvoji po 10.000 KM za pomoć općinama: Ilijaš, Teočak, Gradačac, Sapna, Srebrenik (Federacija BiH), te Vukosavlje, Vlasenica i Bijeljina (Republika Srpska), dok će dodatnih 5.000 KM biti donirano za pomoć Općini Zavidovići.