Anketirali stanare
25

Općina Centar o protestu građana: Iznad podzemne garaže planirana je zelena površina

Klix.ba
Povodom jučerašnjeg protesta građana u sarajevskom naselju Marijin Dvor u ulici Franca Lehara zbog planirane izgradnje podzemne garaže i uklanjanja zelene površine, iz Općine Centar su objasnili cjelokupnu situaciju u vezi s ovim slučajem.

Općina Centar Sarajevo je organizovala javnu raspravu koja je 5. jula 2018. godine održana u prostorijama Mjesne zajednice "Marijin dvor-Crni vrh“ na kojoj su predstavnici Općine i Zavoda za planiranje razvoja KS prezentirali prijedlog izmjena i dopuna regulacionog plana ovog područja, a koji se odnosi na izgradnju dvoetažne podzemne garaže.

Na ovom skupu je bilo prisutno 59 građana. O ovom pitanju je već obavljena rasprava sa građanima.

Regulacioni plan kojim je planirana izgradnja dvoetažne podzemne garaže ispod parka donijelo je Gradsko vijeće Sarajeva 2007. godine.

"Želimo istaći da je Općina Centar u aprilu organizovala anketiranje stanara ovog lokaliteta, a rezultati su pokazali da preko 90 posto stanovnika podržava izgradnju podzemne garaže, 84 posto je izrazito nezadovoljno trenutnim stanjem parkiranja vozila na ovom području, ali i da žele da se zelena površina očuva", istakli su iz Općine Centar.

Iznad podzemne garaže planirana je zelena površina sa hortikulturnim i parkovskim sadžajima, kao i dječijim mobilijarom. Također, umjesto sadašnje centralne saobraćajnice na kojoj se nekontrolisano parkira na desetine vozila, planirana je šetnica uz zabranu pristupa automobilima tako da će i ta šetnica biti integralni dio parka, kažu u Općini te dodaju da na ovom području iznad nivoa zemlje nije planirana nikakva izgradnja.

S druge strane, građani traže da Općinsko vijeće Općine Centar njihove zahtjeve što prije razmatra.