Park kao spas
200

U centru Sarajeva vlast planira uništiti park radi izgradnje garaže, građani ogorčeni

Piše: S. H.
U centru Sarajeva, u naselju Marijin Dvor u ulici Franca Lehara lokalne vlasti planiraju graditi podzemnu garažu. Ono što je sporno jeste da je taj projekt planiran na zelenoj površini, parku koji je oaza za dječiju graju.

Mještani iz bloka zgrada ulice Franca Lehara danas su se okupili u spomenutom parku kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog takve odluke. Zbog toga je i upućena inicijativa Općinskom vijeću Općine Centar da se zaustavi proces donošenja Izmjena i dopuna Regulacionog plana koji podrazumijeva izgradnju podzemne garaže.

U spomenutom parku, u jednosmjernoj ulici mještani parkiraju svoja vozila te građani traže da ponude novo rješenje saobraćaja u mirovanju za tu lokaciju i to tako da se regulira upotreba parking prostora svim povremenim posjetiteljima i zaposlenicima lokalnih poslovnih objekata i da se tačno utvrdi režim upotrebe parkinga za mještane.

Mještani također traže da Općina Centar izdvoji sredstva za novo, bolje rješenje.

Treba istaći da u parku koji je predviđen za izgradnju podzemne garaže postoji dosta drveća, što tu zonu čini jednom od rijetkih otvorenih zona u naselju sa zelenim pokrivačem pogodnim za odmor, igru i razonodu svih generacija, a posebno djece.

Građani traže da Općinsko vijeće Općine Centar njihove zahtjeve što prije razmatra.