BiH
0

Općina Centar dodijelila stipendije za još 18 učenika i 13 studenata

Klix.ba
Izmjenama i dopunama budžeta Općine Centar za 2015. godinu obezbijeđeno je dodatnih 30.000 KM za stipendiranje još 18 učenika i 13 studenata u školskoj 2014/2015. godini.

Tim povodom je u Općini 18. juna 2015. godine upriličeno potpisivanje ugovora sa ovim dobitnicima stipendija ''Prof. dr. Husein Kulenović''. Da podsjetimo, ranije su to pravo u ovoj školskoj godini ostvarila 93 učenika i 94 studenata, za što je u budžetu Općine Centar izdvojeno 187.200 KM.

Pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Zakira Šero je naglasila da je ovo do sada najveći broj učenika i studenata koji su dobili stipendije Općine Centar.

"Sada su ugovore potpisali učenici i studenti koji su ostvarili odlične rezultate, ali koji zbog nedostatka sredstava ranije nisu mogli ući u uži izbor. Zbog toga je Općinsko vijeće donijelo odluku da i njima dodijeli stipendije. Pošto je sada juni, a stipendije se daju za deset mjeseci školske godine, novac za protekli period će im biti uplaćen odjednom", kazala je Šero.

Senad Alić, vijećnik u Centru i predsjednik Komisije za obrazovanje je naglasio kako ovo nije prvi put da Općina Centar izlazi u susret učenicima i studentima koji ostvaruju zavidne rezultate.

"Općina Centar i Vijeće su imali opredjeljenje da se obezbijedi dodatni novac. Tako ćemo raditi i u narednom periodu", rekao je Alić.

Amila Handžić, učenica Druge gimnazije je prilikom potpisivanja ugovora izjavila da je stipendija za nju veliko iznenađenje, jer se nije nadala da će je dobiti.

"Ona za mene predstavlja nagradu za uspjeh koji sam postigla dosad", istakla je Amila.

Đana Serdarević, studentica Akademije likovnih umjetnosti je kazala da je stipendija za nju veliki poticaj.

"Mnogi učenici i studenti se trude da postignu značajne rezultate kako bi dobili stipendije. Općina Centar je dala veliku šansu svim mladim i jako mi je drago što su nas izabrali", izjavila je Đana.