BiH
5

Opasnost od izlijevanja Save u Gradišci, čeka se plavni talas iz Siska

Anadolija
Prema posljednjem osmatranju, vodostaj rijeke Save na hidrološkoj stanici Gradiška prešao je kotu vanredne odbrane od poplava za 35 centimetara i trenutno iznosi 765 centimetara, saopšteno je jutros iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Vodostaj rijeke Save na hidrološkoj stanici Srbac iznosi 871 centimetara i prešao je kotu redovne odbrane od poplava za 11 centimetara. Rijeka Una na profilu Novi Grad nizvodno je u opadanju i iznad kote redovne odbrane od poplava za 12 centimenara. Trenutni vodostaj iznosi 372 centimetra.

U proteklim danima pripadnici civilne zaštite u saradnji sa lokalnim vlastima intezivno su radili na dodatnom učvršćivanju savskog nasipa u Gradišci. No, opasnost od poplava još nije prošla jer se tek očekuje dolazak plavnog talasa koji od Siska ide nizvodno.

Ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić, nakon obilaska savskog nasipa u Gradišci, saopštio je da će pripadnici policije u slučaju potrebe pružiti svu potrebnu pomoć. Naveo je da su centri javne bezbjednosti Istočno Sarajevo i Trebinje na raspolaganje, u slučaju potrebe odbrane od poplava, stavili dio svog ljudstva koje veoma brzo može biti aktivirano i upućeno na teren.

Istovremeno, Hidrometeorološki zavod RS objavio je službene podatke prema kojima je avgust 2014. godine za veći dio Republike Srpske bio jedan od najkišovitijih mjeseci od kad postoje mjerenja.

 Na to ukazuju, navode iz HMZ-a, količine padavina i mjesečni maksimumi iz istorijskog niza podataka.

U augustu ove godine u Banjoj Luci je palo 276,3 l/m², što je drugi najkišovitiji mjesec od 1961. godine.  Jedino je 1972. bila za Banjaluku kišnija, kada je palo 304,2 l/m².

Doboj, koji je ovog avgusta mjeseca bio najkišovitiji grad u Republici Srpskoj, 1972. godine zabilježio je maksimalnu mjesečnu količinu za niz godina (1953-1990; 1999-2012), a iznosila je 218 l/m². Ove godine je taj maksimum prevaziđen i iznosi 287,9 l/m².