{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oboreni dosadašnji rekordi po količini padavina u augustu u Banjoj Luci i Doboju

F
16.9.2014. u 10:06
1
5
Oboreni dosadašnji rekordi po količini padavina u augustu u Banjoj Luci i Doboju
1
Oboreni dosadašnji rekordi po količini padavina u augustu u Banjoj Luci i Doboju
Foto: Arhiv/Klix.ba
August ove godine je za veći dio RS-a bio jedan od najkišovitijih mjeseci od kad postoje mjerenja, pokazala je analiza entitetskog Hidrometeorološkog zavoda.
Na to ukazuju količine padavina i mjesečni maksimumi iz istorijskog niza podataka.

Ovogodišnjeg augusta mjeseca u Banjoj Luci je palo 276,3 l/m², što je drugi najkišovitiji mjesec od 1961 godine. Jedino je 1972. bila za Banju Luku kišovitija, kada je palo 304,2 l/m².

Zanimljivo je da je Doboj, koji je prošlog mjeseca bio najkišovitiji grad u Republici Srpskoj, iste 1972. zabilježio maksimalnu mjesečnu količinu za niz podataka (1953-1990.; 1999-2012.) a iznosila je 218 l/m².

Ove godine je taj maksimum prevaziđen i iznosi 287,9 l/m².

Ako podatke o količini padavina iz augusta 2014 godine uporedimo sa prosječnim količinama po pojedinim meteorološkim stanicama, dobije se rezultat da je prošli mjesec po količinama padavina u Krajini i Podrinju daleko iznad prosjeka, u Sarajevsko-romanijskoj regiji oko prosjeka, a u Hercegovini i ispod prosječnih padavina.

Količina padavina u najkišovitijim regijama je i trostruko veća od prosjeka, navodi se u analizi Hidrometeorološkog zavoda RS.

Najkišoviti period prošlog mjeseca je bila prva dekada, kada su količine padavina prevazišle za nekoliko desetaka procenata mjesečne dugogodišnje prosjeke.

Druga dekada je donijela sunčanije vrijeme i manje kiše, ali u pomenutim najkišnijim gradovima (Doboj i Banja Luka) ta količina je bila za Banja Luku iznad mjesečnog prosjeka.

To se ponovilo i u trećoj dekadi kada oba grada bilježe količine iznad mjesečnog prosjeka.

I to je važno pomenuti zato što je s obilnijim padavinama započeo i septembar mjesec, donoseći ponovo poplave u Krajini, pdosjeća se u ovoj analizi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: