EU zabranila proizvodnju
0

Opasne flašice za bebe i dalje u prodaji u BiH

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Plastične bebi flašice sa bisfenolom A, štetnom hemijskom supstancom koja može uticati na imunitet i razvoj tumora, još su na tržištu BiH, iako je EU zabranila njihovu proizvodnju, a u nekim zemljama se već povlače iz prodaje.

Bisfenol (BPA) je sastojak plastične ambalaže koji pri zagrijavanju mlijeka ili čaja može da prodre u tečnost i tako dospije u organizam bebe. U posljednjih 10 godina obavljeno je više od 130 studija koje su dovele u vezu BPA s karcinomom dojke i prostate, dijabetesom, pojavom hiperaktivnosti, ranog puberteta, gojaznosti i drugih poremećaja.

Prilikom kupovine flašica za bebe roditelji treba da obrate pažnju da izaberu proizvod na kojem stoji naznaka "bez bisfenola" ili na engleskom "BPA free", pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem izdanju.

Iz Agencije za bezbjednost hrane BiH, koja je nadležna za povlačenje opasnih proizvoda s tržišta, kažu da je EU donijela odluku da se sporne flašice povuku s tržišta 1. juna i da će oni do tada da ispoštuju odluku EU.

Zamjenik direktora Agencije Zoran Đerić kaže da se ove flašice nalaze i kod nas u prodaji, kao i u ostalim zemljama EU, a čim EU donese zabranu o upotrebi i u BiH biće donesena takva zabrana.

Prema njegovim riječima, Agencija dosad nije primila nijednu žalbu na eventualna neželjena dejstva prilikom upotrebe ovih bočica.

U instituciji Ombudsmana za zaštitu potrošača BiH upoznati su s problemom u vezi sa flašicama s bisfenolom i dodaju da im se potrošači javljaju raspitujući se o bezbjednosti proizvoda od plastike namijenjenih djeci.
"Potrošači treba da budu veoma oprezni kada su u pitanju plastični proizvodi namijenjeni djeci jer su različiti načini da dijete dođe u kontakt s bilo kojom komponentom plastike, uključujući i boju, pa čak i štetan uticaj preko dječje osjetljive kože", navode u ovoj instituciji.