BiH
0

Agencija za sigurnost hrane BiH o upotrebi Bisfenola A

FENA
U vezi s Odlukom Europske komisije od 26. studenoga ove godine da se od 1. ožujka 2011. godine zabrani proizvodnja, a od 1. lipnja te godine i stavljanje na tržište bočica za dječju hranu koje sadrže bisfenol A, priopćenjem za javnost oglasila se Agencija za sigurnost hrane BiH.

U Bosni i Hercegovini trenutno su važeći propisi o materijalima i predmetima namijenjenim za kontakt s hranom koji su potpuno usklađeni s legislativom Europske unije.

Upotreba bisfenola A regulirana je Pravilnikom o plastičnim materijalima i predmetima namijenjenim za kontakt s hranom (’’Službeni glasnik BiH, broj 42/10), gdje je naglašeno i ograničenje upotrebe i granica specifične migracije u hrani ili u simulantu hrane na isti način kao u Eeuropskoj uniji.

Izmjene direktive 2002/72 EC na osnovi koje se ograničava proizvodnja i stavljanje u promet materijala i predmeta u kontaktu s hranom koji sadrže bisfenol A još nisu stupile na snagu. Kad te izmjene budu implementirane u zakonodavstvo Evropske unije, Agencija za sigurnost hrane BiH poduzet će potrebne mjere kako bi se one ugradile i u zakonodavstvo Bosne i Hercegovine.

Sve promjene legislative iz oblasti materijala i predmeta namijenjenih za kontakt s hranom do kojih u zemljama Europske unije dođe na osnovi novih naučnih saznanja, kao i odluke nadležnih organa Evropske unije, Agencija za sigurnost hrane BiH prati i pravodobno će, u suradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta BiH, predlagati Vijeću ministara BiH da se ugrade u naše zakonodavstvo, stoji u priopćenju za javnost iz Agencije za sigurnost hrane BiH, koje je potpisao direktor te agencije doc. dr. sci. Sejad Mačkić.