Vodite računa o higijeni i hrani
0

Opasna bakterija se širi Njemačkom, u BiH nema razloga za paniku

Piše: N. Jamaković
U Bosni i Hercegovini zasad nije evidentirano prisustvo bakterije "Eceh" koja je najvjerovatnije prouzrokovala tri smrtna slučaja u Njemačkoj, a kojom je još nekoliko stotina osoba u toj zemlji zaraženo, potvrđeno je u Institutu za zaštitu zdravlja RS, odnosno u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Iz Instituta su naveli da građani u našoj zemlji nemaju razloga za strah ili paniku zbog opasne crijevne bakterije "Eceh" (enterohemoragična ešerihija koli).

Epidemiologinja Jelena Ravlija iz Zavoda za javno zdravstvio FBiH istakla je kako se i u ovom slučaju treba pridržavati uobičajenih preporuka poput vođenja računa o higijeni, ali i o onome šta jedemo, budući da bakterija u organizam dospijeva hranom.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu su istakli kako su u posljednjih pet godina imali dva pacijenta zaražena ovom baktrerijom, te da su, srećom, oba uspjela preživjeti ovu izuzetno opasnu zarazu. Posljednji takav slučaj na KCUS-u evidentiran je prije četiri godine.

Tri smrtna slučaja u Njemačkoj

I dok u našoj zemlji građani nemaju razloga za brigu i paniku, njemačke zdravstvene vlasti zabrinute su zbog brzog širenja ove bakterije koja prouzrokuje krvarenje u digestivnom sistemu. Jedna 83-godišnja žena preminula je 21. maja nakon što je 15. maja smještena u bolnicu zbog hemoragičkog kolitisa, a mediji javljaju da je i u Bremenu umrla još jedna žena. Riječ je o mladoj ženi, koja je imala simptome bakterijske infekcije "Eceh", ali za koju još nisu definitivno potvrđeni laboratorijski nalazi. U međuvremenu su se pojavile informacije da je i treća osoba preminula uslijed ove zaraze.

U Njemačkoj je, inače, u posljednje dvije sedmice registrovano više stotina zaraženih ovom bakterijom, naveli su iz Instituta "Robert Koch", njemačke ustanove za kontrolu i borbu protiv bolesti. Od nekoliko stotina zaraženih više od 80 oboljelo je od hemolitičkog uremijskog sindroma (HUS), koji uzrokuje ova bakterija. Ova bakterija je zarazna i u ljudski organizam, kako smo već naveli, dospijeva hranom, a u Njemačkoj se širi od sjevera prema jugu zemlje i već je zahvatila sedam pokrajina.

Žene su posebno na meti bakterije

Dosad su se uglavnom crijevnom bakterijom inficirale žene životnog doba između 20 i 55 godina, a stručnog obrazloženja za sada nema. Postoje razne spekulacije, a jedna od njih je da su žene posebno na meti bakterije, jer one najčešće i pripremaju hranu. Predstavnici njemačke vlade ističu kako još ne mogu reći šta je izvor infekcije zbog čega ne mogu isključiti nove slučajeve oboljenja.

"Crijevna infekcija manifestuje se kao krvavi proliv, oboljeli povraća i ima bolne grčeve u stomaku. Ukoliko bakterija dospije do krvi dolazi do teškog oštećenja bubrega, što u najgorem slučaju dovodi do smrti. Ova bakterija živi u crijevima goveda. Ljudi se njome inficiraju kontaktom sa životinjama ili unosom hrane", navedeno je u pojašnjenju ljekara.

Njemački štampani mediji danas su objavili niz preventivnih savjeta koje su dali saradnici medicinskih centara i instituta, a prije svega, da se povrće prije upotrebe dobro opere, a u najboljem slučaju i prokuha.