BiH
33

OO Unije socijaldemokrata Novi Grad odbio ujedinjenje sa SDP-om

FENA
Općinski Odbor Unije Socijaldemokrata Novi Grad Sarajevo jučer je donio jednoglasnu odluku po kojoj odbija ujedinjenje Unije socijaldemokrata sa SDP-om BiH.

Članovi ove općinske organizacije su stava da ujedinjenje sa SDP-om BiH "ne dolazi u obzira na temljima sporazuma koje je potpisao Miro Lazović“.

"Miro Lazović, zajedno s dijelom rukovodstva, nema legitimitet da odlučuje o ovako bitnom procesu samostalno, već je prema Statutu Unije Socijaldemokrata za ovaj proces nadležan isključivo Kongres, te je ovim činom izgirano i prevareno članstvo Unije socijaldemokrata, koje se prije potpisivanja moralo upoznati o navedenim procesima", saopćeno je iz OO Unije Socijaldemokrata Novi Grad Sarajevo

Članovi napominju da Lazović, zajedno s rukovodstvom, nikada nije izabran od Kongresa Unije Socijaldemokrata, već se Kongres trebao održati nakon oktobarskih izbora što je i statutarna obaveza.

"Na kraju je bitno napomenuti da vijećnici Drago Jurić, Jakuf Ćesko i Stjepan Kljuić ostaju u redovima Unije, na fonu poštivanja volje članova Unije i poštivanja statutarnih odredbi, a protiv su bilo kakve političke igre, koja ide u korist određenih lica. S ovakvim procesima se ne spašava ideja socijaldemokratije u Bosni i Hercegovini već se čuvaju udobne fotelje pojedinaca", navodi se u saopćenju.