Preporuka ACEEEO-a BiH
0

Omogućiti ravnopravno učešće invalida u izbornom procesu

FENA
Plenarna sesija 21. Godišnje konferencije Udruženja evropskih izbornih zvaničnika (ACEEEO), odraža u petak na Ilidži, rezultirala je preporukom za poduzimanje svih potrebnih mjera da bi se osobama s invaliditetom svih država omogućilo ravnopravno sudjelovanje u izbornom procesu odnosno uklonile sve vrste barijera s tim u vezi.

Naglašeno je da je jednaka dostupnost izbornom procesu za sve građana definirana mnogobrojnim međunarodnim dokumentima, ali da iskustva raznih država širom svijeta pokazuju da je stanje raznoliko kad je ta oblast u pitanju.

Predstavnik Međunarodne alijanse osoba s invaliditetom (IDA) Rodolfo Cattani stoga je preporučio da se, gdje god je to potrebno, izvrši revizija zakonodavstva radi usaglašavanje s međunarodnim dokumentima da bi se osobama bez obzira na vrstu invaliditeta omogućilo ravnopravno sudjelovanje u izbornom procesu.

Tako je precizirano da osobama s invaliditetom treba biti dostupan sav materijal i informacije vezane za izborni proces prilagođen njihovim mogućnostima, omogućen pristup biračkim mjestima, dostupnost predizbornim kampanjama....

I BiH je potpisnik mnogih međunarodnih dokumenata koji garantiraju zaštitu ljudskih prava. Ipak nije učinjeno mnogo da bi se osobama s invaliditetom prije svega omogućio pristup svim biračkim mjestima i to da glasaju bez asistencije drugih osoba.

  • Ako nemaju određene sprave koje bi im olakšale glasanje kao npr. slijepe osobe, njima je potrebna druga osoba. Tako je na neki način ugrožena i tajnost glasa, kazala je Feni predsjednica ACEEEO i članica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiavdić. Dodala je da se stoga treba više ulagati u olakšavanje pristupa glasanju osoba s invaliditetom.

Ona kaže da, osim javnog poziva svim općinskim izbornim komisijama da omoguće pristup glasačkim mjestima, na izborima u oktobru osobe s invaliditetom ne mogu očekivati veće ustupke.

Konferenciji na Ilidži prisustvuje osam izlagača izborne opreme iz cijelog svijeta koja može olakšati postupak glasanja osobama s invaliditetom. To su, na primjer, posebne rampe ili oprema za glasanje gluhih i slijepih osoba, a najnoviji su svjetski trendovi u toj oblasti.

Dvodnevna 21. godišnja konferencija Udruženja evropskih izbornih zvaničnika okupila je izborne zvaničnike i druge sudionike i goste iz 33 države svijeta, a domaćin je Centralna izborna komisija BiH. Tu su i međunarodne partnerske organizacije te udruge i asocijacije koje se bave pomoći osobama s invaliditetom. U fokusu ovogodišnjeg skupa, prvi put dosad, tema su manjine i osobe s invaliditetu na izborima.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu ima oko 15 posto osoba s nekom vrstom invaliditeta.