BiH
0

Učešće manjina i osoba sa invaliditetom na izborima

SRNA
"Učešće ranjivih grupa: manjina i osoba sa invaliditetom u izbornom procesu“ tema je trodnevne godišnje konferencije Udruženja evropskih izbornih zvaničnika koja se održava u Sarajevu u prisustvu oko 140 učesnika iz 30 država.

Nakon sastanka Generalne skupštine Udruženja, danas su održane dvije odvojene plenarne sesije, jedna o temi "Učešće osoba sa invaliditetom u izbornom procesu“, a druga "Učešće manjina u izbornom procesu“, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH.

Uvodničari su bili Oliver Kek, sudija Venecijanske komisije, Beata Martin-Rozumilovič, šef OEBS-ovog Odjeljenja za izbore - ODIHR, Virginija Atkinson, stručnjak za programe inkluzije iz Međunarodne fondacije za izborne sisteme, Rodolfo Katani, generalni sekretar Evropskog foruma lica sa invaliditetom u svojstvu predstavnika Međunarodne alijanse lica sa invaliditetom, i drugi.

Konferenciji je prethodio sastanak Radne grupe za uspostavljanje Svjetskog udruženja izbornih tijela koji je rezultirao globalno važnim zaključcima, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je dogovorena uloga, organizacija, članstvo i finansiranje budućeg svjetskog udruženja izbornih tijela.

Izborna komisija Južne Koreje, koja je bila inicijator osnivanja udruženja, vršiće dužnosti Sekretarijata Svjetskog udruženja izbornih tijela do prvog sastanka Generalne skupštine Udruženja.

Udruženje će prepoznavati najnovije trendove, izazove i napredak u demokratskom izbornom menadžmentu i ostalim srodnim procesima, te promovisati razmjenu iskustava i stručnog znanja među svojim članovima radi jačanja izborne demokratije u svijetu i saradnje među izbornim tijelima cijeloga svijeta.

Konferencija se završava sutra, nakon čega će biti održana konferencija za novinare.