O učešću ranjiivih grupa u izborima
0

Svjetski i evropski izborni zvaničnici u četvrtak u Sarajevu

FENA
U Sarajevu će od 13. do 15. septembra biti održana 21. godišnja konferencija Udruženja evropskih izbornih zvaničnika (ACEEEO).

Konferencija će okupiti oko 140 učesnika iz 30 država, a aktualna predsjednica ACEEEO-a je Irena Hadžiabdić, članica Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

ACEEEO je organizacija koja podupire institucionalizaciju i profesionalizaciju demokratskih procedura u regijama, a kao neprofitna, regionalna organizacija potpuno je nezavisna od političkih stranaka ili vlada. Njen pravni položaj temelji se na međunarodnom pravu.

"Učešće ranjivih grupa (manjina i osoba s invaliditetom) u izbornom procesu" tema je ovogodišnje konferencije o kojoj će pored predstavnika državnih izbornih komisija iz Evrope govoriti i Rodolfo Cattani, generalni sekretar Evropskog foruma osoba s invaliditetom (EDF), u svojstvu predstavnika Međunarodne alijanse osoba s invaliditetom (IDA), Bill Sweeney, predsjednik/izvršni direktor Međunarodne fondacije za izborne sisteme ( IFES), Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka Sarajevo, Oliver Kask, sudac Venecijanske komisije i Beata Martin-Rozumilowic, šefica Odjela za izbore, OSCE/ ODIHR.

Na konferenciji će posebno mjesto zauzeti izložba i predstavljanje izlagača izborne opreme.

Konferenciji će prethoditi sastanak Radne grupe za uspostavu Svjetskog udruženja izbornih tijela (A-WEB).

Osnivanje Svjetskog udruženja izbornih tijela je inicijativa Izborne komisije Južne Koreje.

Radnu grupu čine predstavnici Udruženja izbornih zvaničnika Evrope (ACEEEO), Međunarodnog instituta za demokratizaciju i izbornu pomoć (IDEA), Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), Međuameričke zajednice izbornih organizacija (UNIORE) i drugih regionalnih udruženja i organizacija, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a.