{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Omogućeno smanjenje naknada za državne funkcionere

F
22.6.2012. u 12:21
0
10
Omogućeno smanjenje naknada za državne funkcionere
0
Omogućeno smanjenje naknada za državne funkcionere
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH se na današnjoj sjednici nije izjašnjavao o Prijedlogu amandmana I na Ustav BiH nego je prihvatio zaključak koji je predložila Ustavnopravna komisija tog doma.
Tim zaključkom se zadužuje Vijeće ministara BiH da u što kraćem roku uputi u parlamentarnu proceduru amandman II na Ustav BiH u kojem će se brisati stav 2. člana IX Ustava BiH, odnosno omogućiti smanjenje naknada za osobe koje obavljaju funkciju u institucijama BiH.

Predloženi amandman na Ustav BiH koji su delegati danas trebali razmatrati podnesen je još 2005. godine i tada je usvojen u oba čitanja u Predstavničkom domu, dok je u Domu naroda usvojen samo u prvom čitanju. Preostalo je razmatranje predloženog amandmana u Domu naroda državnog parlamenta u drugom čitanju.

Tim amandmanom predviđalo se da se u Ustavu BiH briše stav 2. člana IX kojim je definirano da naknada za osobe koje obavljaju funkciju u institucijama BiH ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije.

Ustavnopravna komisija Doma naroda PSBiH je nedavno razmatrala prijedlog ovog amandmana te zaključila da predloži Domu da usvoji zaključak kojim će pozvati Vijeće ministara BiH da u što kraćem roku uputi novi prijedlog amandmana na Ustav BiH.

Članovi Ustavnopravne komisije su tokom diskusije kazali da nije upitan sadržaj amandmana, ali su neki od njih iznijeli mišljenje da, što se tiče proceduralnih stvari, nemaju uvjete da se izjašnjavaju o njemu iz razloga što i po Poslovniku nemaju kontinutet da bi ga razmatrali.

Kako je rečeno, radi se o amandmanu iz 2005. godine iz pretprošlog parlamentarnog saziva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: