{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


O platama i naknadama u institucijama BiH po skraćenom postupku

F
15.5.2012. u 12:38
0
0
O platama i naknadama u institucijama BiH po skraćenom postupku
0
O platama i naknadama u institucijama BiH po skraćenom postupku
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije prihvatio zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH razmatra po hitnom postupku, pa će predloženi zakon biti razmatran u skraćenoj parlamentarnoj proceduri.
Prilikom utvrđivanja dnevnog reda, delegat Hasan Bećirović predložio je da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti razmatranje amandmana na Ustav BiH kojim bi se brisao član 9. stav 2. kako bi se stvorile ustavne pretpostavke za razmatranje ovog zakona.

Članom 9. stav 2. Ustava BiH definirano je da „naknada za lica koja obavljaju funkciju u institucijama Bosne i Hercegovine ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije“.

Bećirović je podsjetio da je ovaj amandman odavno prošao proceduru u Predstavničkom domu, da je u prvom čitanju prošao proceduru u Domu naroda i da je ostalo jedino drugo čitanje da bi se proces stvaranja pretpostavki za smanjenje plaća izabranim i imenovanim zvaničnicima i ustavno osigurao.

O Bećirovićevom prijedlogu Dom naroda nije glasao, ali je u kratkoj raspravi konstatovano da je Kolegij ovog doma raspravu o amandmanu na Ustav BiH planirao za svoju narednu sjednicu, a potom i sjednicu Doma naroda.

"Prihvatam da se ne glasa o ovoj inicijativi, ali insistiram da to bude na narednoj sjednici", kazao je Bećirović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: