{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ombudsmeni: Prava djece nisu prioritet u BiH

F
6.10.2015. u 15:45
17
13
Ombudsmeni: Prava djece nisu prioritet u BiH
17
Ombudsmeni: Prava djece nisu prioritet u BiH
Iako je u Bosni i Hercegovini napravljen pomak u ostvarivanju prava djece u posljednjih 25 godina koliko je prošlo od usvajanja Konvencije o pravima djeteta, još uvijek postoje ozbiljni i brojni problemi, istaknuli su ombudsmeni u povodu obilježavanja Dječije nedelje, dodajući da djeca i njihova prava nisu prioritet u BiH.
Kada je riječ o pravima djeteta od ukupno 150 žalbi koje u prosjeku na godišnjem nivou zaprimi Institucija ombudsmena BiH najveći broj se odnosi na konfliktne razvode, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

Ipak, ombudsmenima se rijetko obraćaju djeca, što svakako ukazuje na činjenicu da je potrebno mnogo više preduzimati napora u promociji prava djeteta, Institucije ombudsmena i osnaživati, podsticati djecu da preuzmu aktivnije uloge u svojim sredinama-školi, porodici i slično.

Kako se navodi u saopćenju Institucije ombudsmena u posljednje vrijeme zabilježena su ekstremna kršenja prava djeteta i nekoliko slučajeva fizičkog nasilja nad djecom koja su rezultirala smrću djece te se zbog toga nameće zaključak da je u BiH i dalje u velikoj mjeri prisutan problem nasilja u porodici.

Ombudsmeni su ukazali da je primarna odgovornost za djecu na roditeljima, ali i smatraju da država mora kontinuirano raditi na pronalaženju efikasnih mehanizama koji će nasilje nad djecom svesti na najmanju moguću mjeru, a ukoliko se i dese, roditelje ili ostale počinioce što oštrije i strožije krivično sankcionirati.

"Pravima djeteta je potrebno uvijek da poklanjamo pažnju, a ne samo prilikom obilježavanja značajnih datuma", smatraju ombudsmeni ukazujući na način kako su to djeca poručila odraslima "Vi ste naša sadašnjost, a mi vaša budućnost, zato pronađite dijete u sebi i čuvajte nas danas, jer već sutra može biti prekasno".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: