{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Parlamentarnoj skupštini BiH održana konferencija povodom Međunarodnog dana dječijih prava

20.11.2015. u 15:56
21
1
U Parlamentarnoj skupštini BiH održana konferencija povodom Međunarodnog dana dječijih prava
21
U Parlamentarnoj skupštini BiH održana konferencija povodom Međunarodnog dana dječijih prava
Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), u suradnji sa Dječijim fondom Ujedinjenih naroda (UNICEF), održala je danas Konferenciju u povodu 20. studenog, Međunarodnog dana dječijih prava, pod nazivom "Jer i ja postojim".
U svijetu se obilježava Međunarodni dan dječijih prava od 20. studenog 1989. godine, kada je Glavna skupština Ujedinjenih naroda usvojila Konvenciju o pravima djeteta. Obilježavanjem Međunarodnog dana dječijih prava želi se senzibilizirati javnost i ustanove za potrebu zaštite maloljetnika od zlouporabe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Kako je istaknuto na Konferenciji, djeca se rađaju s temeljnim slobodama i pravima koja pripadaju svim ljudskim bićima. No, kako je pojašnjeno, s obzirom na tjelesnu i psihičku nezrelost, nameće se potreba isticanja posebnih prava djeteta na zaštitu koja proizilaze iz ove činjenice. Upravo je to temeljno polazište Konvencije o pravima djeteta, rečeno je danas.

Istaknuto je i to da se, povodom Međunarodnog dana dječijih prava, želi ukazati na razmjere problema sa kojima se susreću djeca sa posebnim potrebama i riješiti ih, ali i posebno ukazati na iskustva roditelja u pogledu društveno – administrativnih prepreka, diskriminacije, netolerancije, zanemarivanja i drugih problema.

Rečeno je da je Vijeće ministara BiH u prosincu 2012. godine donijelo odluku o formiranju Vijeća za djecu BiH, ali je zaključeno da mali broj roditelja i javnost uopće zna za njegovo postojanje i nadležnosti.

Poručeno je kako je krajnje vrijeme da naša država preuzme odgovornost za trenutnu situaciju u ovoj oblasti, te da se konačno počne zalagati za jednaka prava djece na području cijele BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: