BiH
21

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana konferencija povodom Međunarodnog dana dječijih prava

Klix.ba
Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), u suradnji sa Dječijim fondom Ujedinjenih naroda (UNICEF), održala je danas Konferenciju u povodu 20. studenog, Međunarodnog dana dječijih prava, pod nazivom "Jer i ja postojim".

U svijetu se obilježava Međunarodni dan dječijih prava od 20. studenog 1989. godine, kada je Glavna skupština Ujedinjenih naroda usvojila Konvenciju o pravima djeteta. Obilježavanjem Međunarodnog dana dječijih prava želi se senzibilizirati javnost i ustanove za potrebu zaštite maloljetnika od zlouporabe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Kako je istaknuto na Konferenciji, djeca se rađaju s temeljnim slobodama i pravima koja pripadaju svim ljudskim bićima. No, kako je pojašnjeno, s obzirom na tjelesnu i psihičku nezrelost, nameće se potreba isticanja posebnih prava djeteta na zaštitu koja proizilaze iz ove činjenice. Upravo je to temeljno polazište Konvencije o pravima djeteta, rečeno je danas.

Istaknuto je i to da se, povodom Međunarodnog dana dječijih prava, želi ukazati na razmjere problema sa kojima se susreću djeca sa posebnim potrebama i riješiti ih, ali i posebno ukazati na iskustva roditelja u pogledu društveno – administrativnih prepreka, diskriminacije, netolerancije, zanemarivanja i drugih problema.

Rečeno je da je Vijeće ministara BiH u prosincu 2012. godine donijelo odluku o formiranju Vijeća za djecu BiH, ali je zaključeno da mali broj roditelja i javnost uopće zna za njegovo postojanje i nadležnosti.

Poručeno je kako je krajnje vrijeme da naša država preuzme odgovornost za trenutnu situaciju u ovoj oblasti, te da se konačno počne zalagati za jednaka prava djece na području cijele BiH.