BiH
17

Početkom godine prvi centar za podršku zlostavljanoj djeci

Piše: T. Č.
(Foto: Klix.ba)
Institucija Ombudsmana za djecu godišnje primi blizu 500 žalbi, od čega se jedna trećina odnosi na zlostavljanje i zanemarivanje djece, rekla je danas u Banjoj Luci, povodom obilježavanja manifestacije za Svjetski dan djeteta ombudsman za djecu Republike Srpske Nada Grahovac.

Najavila je i da će pri Univerzitetskoj bolnici Foča od iduće godine početi raditi i centar za podršku djeci žrtvama nasilja i zanemarivanja.

"Nasilje koje najčešće dovodi do povrede prava djeteta u različitim oblastima nije prepoznato na vrijeme, djeca šute, odrasli ne prepoznaju simptome. Međutim dodatni problem je da, i onda kada je prepoznato, nema procjene stanja djeteta, niti psihosocijalne podrške djetetu, da bi se ublažile posljedice onoga što je učinjeno. Stoga je jučer je u Foči održan okrugli sto vezan za posljedice nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja djece, a zaključak je da se uspostavi centar za podršku djeci žrtvama nasilja i zlostavljanja", istakla je Grahovac.

Dodala je kako smatra da u Univerzitetskoj bolnici i medicinskom fakultetu u Foči imaju stručnjake različitih profila koji bi uspjeli kroz svoj rad sa djecom ublažiti teške posljedice nasilja koje zlostavljana djeca imaju cijelog života.

Ministrica porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović je ovom prilikom podsjetila da je u našoj zemlji UN-ova Konvencija o pravima djeteta ratifikovana 1995. godine i da se ista zasniva na četiri principa - pravo djeteta na život i zdravo odrastanje, na nediskriminaciju, na sopstveno mišljenje koje se tiče njegove sudbine i pravo djeteta na njegov najbolji interes.

"Mi u Republici Srpskoj se trudimo da djeci bude što bolje, da žive u zdravom i sigurnom okruženju, jer jedino u takvom okruženju mogu postići svoje pune potencijale. Želimo da djeca odrastu u zdrave odrasle osobe koje će dati puni doprinos ovom društvu", istakla je Davidović.

U Muzeju Republike Srpske gdje je održana manifestacija povodom Svjetskog dana djeteta predstavila su se djeca iz škola iz udaljenijih mjesnih zajednica, koja nemaju često priliku posjetiti muzej, a domaćini su im bili učenici iz gradskih osnovnih škola Ivo Andrić, Vuk Karadžić i Branko Ćopić.