Glasaću za Srebrenicu
0

Ombudsmen za ljudska prava BiH posjetio Srebrenicu

Klix.ba
Ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur posjetila je jučer aktiviste građanske inicijative Glasaću za Srebrenicu, te je pritom izrazila zabrinutost zbog kršenja građanskih i političkih prava na prostoru općine Srebrenica za vrijeme procesa registracije, koji se odvijao u posljednja tri mjeseca u tom gradu.

Sastanku je prisustvovala i šefica Misije Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey, koja je u prošlom mjesecu radila na uvođenju međunarodnog monitoringa procesa registracije u Srebrenici, a zbog sumnje da je došlo do kršenja procedura koje su dovele do ograničavanja prava koja proizlaze iz slobode kretanja.

Džumhur je tom prilikom istakla potrebu daljnjih istraga kršenja ljudskih prava te potvrdila da je Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH već zaprimila i uzela u razmatranje žalbe građanske inicijative Glasaću za Srebrenicu. Aktivisti su ukazali na učestale slučajeve diskriminacije i opstrukcije, na koje su nailazili građani Srebrenice, te potrebu nastavka istrage koja će na kraju dovesti i do odgovornih za institucionalizirana kršenja ljudskih prava u Policijskoj upravi Srebrenica.

Džumhur je istakla važnost pravovremenog reagiranja na kršenja osnovnih prava i sloboda u Srebrenici te pozdravila napore mladih aktivista pri monitoringu i izvještavanju u posljednja dva mjeseca. Ključne institucije koje će biti predmet buduće istrage svakako su Policijska stanica Srebrenica, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova RS te Matični ured Bratunac.

Aktivisti građanske inicijative Glasaću za Srebrenicu će u narednom periodu Instituciji ombudsmena za ljudska prava u BiH također podnijeti žalbu na rad Ministarstva civilnih poslova BiH sa ministrom Sredojem Novićem na čelu.

Nakon posjete Inicijativi, Džumhur je održala sastanak sa predstavnicima Općine Srebrenica, a zatim i sa komandirom Policijske stanice Srebrenica, kome je prenijela svoju zabrinutost zbog žalbi građana i organizacija civilnog društva na kršenje ljudskih prava građana nesrpske nacionalnosti. Predstavnici građanske inicijative Glasaću za Srebrenicu su pozdravili napore Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH te najavili nastavak saradnje na zaštiti ljudskih prava u Srebrenici.