{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ombudsmen BiH Jasminka Džumhur: Potrebno je pokrenuti ocjenu ustavnosti Ustava RS

23.6.2015. u 20:37
33
163
Ombudsmen BiH Jasminka Džumhur: Potrebno je pokrenuti ocjenu ustavnosti Ustava RS
33
Ombudsmen BiH Jasminka Džumhur: Potrebno je pokrenuti ocjenu ustavnosti Ustava RS
Jasminka Džumhur
Jasminka Džumhur, ombudsman za ljudska prava u BiH, kazala je za Klix.ba da je Ustav BiH jasno definisao da su službeni jezici u BiH bosanski, srpski i hrvatski, te da se svakim izlaženjem iz konteksta međunarodnog sporazuma i Ustava BiH dolazi do kršenja Ustava BiH.
"U konkretnom slučaju, u Ustavu Republike Srpske stoji da su službeni jezici u Republici Srpskoj jezici kojim govore bošnjački, hrvatski i srpski narod. Sama takva postavka postavlja pitanje usklađenost Ustava RS sa Ustavom BiH i otvara praktično pitanje kojim jezikom pričaju ostali narodi u BiH koji sebe ne deklarišu kao konstitutivne narode. Ispada da oni nemaju jezik i da nemaju način da komuniciraju", kazala je Džumhur.

Ona dodaje da se mora ispoštovati Ustav čak i u slučaju da nacionalno zakonodavstvo nije usklađeno s Ustavom, jer Član 2. jasno kaže da se u tim slučajevima primjenjuje međunarodni standard.

"U konkretnom slučaju govorimo o međunarodnom ugovoru koji se ne poštuje. Ako se ide na pravnu scenu, onda je sasvim logično da je potrebno pokrenuti ocjenu ustavnosti Ustava Republike Srpske s Ustavom BiH. Posebno je zabrinjavajuće što u svjedočanstvima djece stoji "bošnjački jezik" jer čak ni ta formulacija nije u skladu s Ustavom RS jer formulacija u Ustavu RS je jezik koji govore Bošnjaci, Srbi i Hrvati", rekla je Džumhur.

Džumhur ističe kako je Institucija ombudsmena za ljudska prava u BiH u prošlogodišnjem izvještaju ukazala na brojne žalbe koje se odnose na pitanje obrazovanja djece, što postavlja pitanje njihove diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti, ali i predstavlja kršenje Konvencija o pravima djeteta.

"Već je indikativno da se takve stvari ponavljaju. Mi smo i na današnjoj konferenciji u Bijeljini, koju je organizovala Komsija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH, ukazali da obrazovanje u BiH zahtijeva posebnu analizu, a posebno osnovno obrazovanje", kazala je Džumhur.

Djelovanje Institucije ombudsmena za ljudska prava u BiH u oblasti prevencije bit će usmjereno ka tome da se moraju ispoštovati međunarodni standardi i Ustav BiH.

"Svaku zaprimljenu žalbu stavljamo u redovnu proceduru. Nažalost, ombudsmeni nemaju ovlasti prema Ustavu BiH da pokreću ocjenu ustavnosti bilo kojeg akta, što je manjkavost i razlika u odnosima s ombudsmenima iz regiona", zaključila je Džumhur.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: