Govorio i Ed Vulliamy
24

Omarska: Baloni s imenima nestalih logoraša pušteni u zrak

FENA
Foto: Lee Bryant
Foto: Lee Bryant
Obilježavanje 20. godišnjice od zatvaranja zloglasnog logora Omarska počelo je danas u Prijedoru u prisustvu oko 500 bivših logoraša, porodica i prijatelja ubijenih, te aktivista za ljudska prava.

"Upravo su u zrak pušteni baloni s imenima i prezimenima svih nestalih logoraša u Omarskoj s ciljem da neki od tih balona padne u dvorište Prijedorčana, od kojih ćemo pokušati dobiti informacije gdje se nalaze logoraši za kojima se još uvijek traga", rekao je za Fenu Murat Tahirović, član Saveza logoraša BiH.

Kompanija ArcerolMittal, koja upravlja rudnikom u čijem krugu se nalazio logor Omarska još nije dala odobrenje da se izgradi spomen ploča žrtvama logora Omarska.

"Ako je 'AcerolMittal' mogao dati 20 miliona funti za izgradnju obilježja za Olimpijske igre u Londonu, što mi podržavamo, onda očekujemo da će u narednom periodu kao većinski vlasnik rudnika Omarska dati saglasnost da se konačno počne sa izgradnjom i memorijalnog centra u Omarskoj. To bi bilo trajno sjećanje za sve žrtve, koje su nažalost u ovom logoru pobijene", kaže Tahirović.

Maketu te skulpture "ArcerolMittal Orbit“ u Omarsku je donio predsjednik Udruženja logoraša "Prijedor 92" Mirsad Duratović govoreći da ih vlasti neće zaplašiti u izgradnji spomen obilježja za žrtve Omarske.

Logorašima, te predstavnicima OHR-a, ambasada i međunarodnih organizacija, također se obratio i britanski novinar Ed Vulliamy, koji je najprije za govornicom istakao neugodnost koju je zapazio dok se vozio u koloni mnogobrojnih automobila, koji su stizali u Omarsku.

Tom prilikom, auto britanske ambasade je velikom brzinom po makadamskom putu prošao pored kolone ostalih automobila tako da je čak dijete, koje je sjedilo u susjednom automobilu sa otvorenim prozorom ostalo zasuto prašinom i oblakom dima.

To je veoma razljutilo Vulliamyja toliko da nije mogao izdržati a da to ne spomene u svom govoru, ističući nestrpljenje britanske ambasade da dođe na mjesto održavanja ove manifestacije, što smatra nekorektnim.

Vulliamy je 1992. svijet upoznao s postojanjem logora za Bošnjake i Hrvate u Krajini i sa torturama kroz koje su prolazili. Jedan je od rijetkih svjetskih novinara koji je svjedočio na suđenju Radovana Karadžića u Hagu. Ed Vulliamy je proslavljeni reporter britanskog Observera i Guardiana, ratni izvještač sa nebrojenih ratišta.

Logor Omarska zvanično je zatvoren 6. augusta. Pretpostavlja se da je kroz taj logor prošlo više od 3.000 logoraša, a 700 do 900 logoraša iz tog logora je ubijeno. Dio njih ubijen je na Korićanskim stijenama i Hrastovoj glavici, a dio je podlegao u samom logoru zbog svirepog ponašanja prema njima.

Manifestaciju zatvaranja koncentracionog logora Omarska, organizovali su članovi udruženja logoraša "Kozarac", "Prijedor 92",“Srcem do mira“, "Optimisti“ i "Čuvari Omarske".