London
30

Logoraši Omarske žele da se preimenuje ArcelorMittal toranj

FENA
Preživjeli logoraši logora Omarska koji žive u Engleskoj pokrenuli su, pod okriljem organizacija Bosnia Appeal i Čuvari Omarske, inicijativu za preimenovanje tornja London’s Olympic tower - the ArcelorMittal Orbit, jedne od novih znamenitosti Londona, u Memorijal u egzilu u znak sjećanja na zloglasni koncentracioni kamp Omarska kod Prijedora.

Na ovaj čin organizatori su prinuđeni zbog toga što im u Omarskoj, uprkos obećanjima, nije omogućena izgradnja memorijalnog centra.

Jedna od inicijatorica ove kampanje Kelima Dautović je u izjavi za Fenu potvrdila da raspolažu s činjenicama koje ukazuju na to da je ovaj toranj u Londonu napravljen od materijala, odnosno, rude dovezene iz Omarske.

"Mittal Steel je obećao 2005. godine da će napraviti memorijalni centar, ali su odustali pod političkim pritiskom. Mi ne možemo čekati više da dođe do političkog dogovora te ćemo pokušati na ovaj način apelirati na Mittal Steel da iskoriste svoj utjecaj i porodicama žrtava kao i preživjelim logorašima osiguraju mjesto na kojem mogu odati počast svojim najbližim", kazala je Dautović.

I sama je, dodala je, u Omarskoj izgubila veliki dio porodice, prijatelja i komšija.

"Ovaj toranj u Londonu je, po nama, napravljen krvlju i kostima naših najbiližih koji još nisu pronađeni, a za koje mi vjerujemo da se nalaze u okolini rudnika Omarska", rekla je Dautović.

Organizatori će englesku javnost s ovom inicijativom upoznati već u ponedjeljak, 2. jula, na konferenciji za novinare u Londonu.