BiH
1

Bivši logoraši ogorčeni postupcima Arcerol Mittal Steela

Anadolija
Večerašnje otvaranje Ljetnih Olimpijskih igara u Londonu za Bošnjake i Hrvate s područja Prijedora biće još jedno mučno podsjećanje na strahote koje su prošli u toku minulog rata.

"Za nas je krajnje tužno što je u Londonu, gradu domaćinu Olimpijskih igara, koje su simbol zajedništva, mira i tolerancije, upravo u čast tih igara izgrađen toranj Arcerol Mittal Orbit. Ta velika svjetska kompanija, koja se predstavlja kao neko ko je posvećen promociji duha demokratije, istovremeno, ovdje, na području Prijedora, svojim postupcima sve to negira", izjavio je za agenciju Anadolija Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša Prijedor 92.

Duratović podsjeća da je najozloglašeniji koncentracioni logor, koji su pripadnici bosanskih Srba uspostavili tokom rata u BiH, bio upravo u krugu rudnika Omarska, koji je danas u vlasništvu kompanije Arcelor Mittal Steel.

"Niz godina pokušavamo od predstavnika Mittala dobiti saglasnost da na takozvanoj bijeloj kući, mjestu zlostavljanja i ubistava naših sugrađana, postavimo malu spomen-ploču u znak podsjećanja na nevino nastradale i u znak opomene da se tako što više nikada ne ponovi. No, sve je uzalud, jer zbog očuvanja dobrih odnosa s predstavnicima lokalnih vlasti u Prijedoru i žestokog protivljenja načelnika Marka Pavića, Mittal nam to ne dozvoljava. Istovremeno, nailazimo i na sve veće probleme u vezi sa mogućnošću posjete Omarskoj", izjavio je Duratović.

On smatra "krajnjim cinizmom i izgradnju tornja u Londonu, koji je za nas memorijalni centar Omarska u egzilu".

Bivši logoraši i porodice žrtava kompaniji Mittal posebno zamjeraju što se rukovodi dvostrukim standardima u odnosu prema srpskom i nesrpskom stanovništvu u Prijedoru.

"Ispred upravne zgrade kompanije u centru Prijedora podignut je spomenik srpskim vojnicima koji su bili zaposleni u rudniku Omarska i to nikome ne smeta. Ali, smeta im i ne dozvoljavaju da se obilježi mjesto najvećeg koncentracionog logora u Evropi nakon Drugog svjetskog rata", istakao je Duratović.

On je naglasio i da je pokušaj Mittala da se pokaže kao društveno odgovorna kompanija, koja radi na poboljšanju života u lokalnoj zajednici, pao na ispitu.

"Čak i pri zapošljavanju i stipendiranju djece, to su benefiti koje imaju samo pripadnici srpskog naroda", podvukao je Duratović.

U namjeri da pažnju javnosti usmjere na ova pitanja, tri bivša logoraša iz Omarske - Satko Mujagić, Rezak Hukanović i Kemal Pervanić - zajedno sa pripadnicima grupe "Četiri lica Omarske" iz Beograda i Univerziteta Goldsmits iz Londona u ponedjeljak su organizovali konferenciju za novinare kako bi skrenuli pažnju da žrtve iz Prijedora nemaju gdje odati počast svojim mrtvima.

Marko Pavić, načelnik Opštine Prijedor, najoštrije je osudio ovakve istupe koji, kako je naveo, „u kontinuitetu rade protiv Prijedora i remete pozitivne odnose u ovom gradu i kojima se nastoji rušiti sve ono što je dobro napravljeno“. Pavić je istakao da je izgradnja spomenika na mjestima stratišta u minulom ratu jedno od bolnih pitanja BiH, koje je neriješeno.

"Spremni smo da o svemu razgovaramo, ali na nivou BiH mora biti minimum konsenzusa koji će omogućiti da se o tome razgovara. Odbijam sve pritiske, bez obzira na to s koje strane dolaze, da Prijedor radi nešto što je suprotno interesima većine građana", rekao je Pavić.

Nakon reakcije i protesta Udruženja logoraša „Prijedor 92“, koja je u pisanoj formi upućena Međunarodnom olimpijskom komitetu zbog izgradnje Arcelor Mittal Orbit, spomenika u neposrednoj blizini Olimpijskog stadiona u Londonu, na adresu Udruženja 6. jula stigao je i odgovor ove institucije.

U dopisu kojim se MOK ograđuje od izgradnje tog objekta, uz ostalo jje navedeno da je Arcelor Mittal Orbit, spomenik kojeg je podigao grad London, odnosno Ured za razvoj i izgradnju ovogodišnjeg domaćina OI. Dopisom je Udruženje upućeno na vlasti grada Londona. Naglašava se i da MOK kao sportska organizacija svakako osjeća svoju ulogu u izgradnji mira u svijetu, kao i procesu pomirenja kroz inicijative i u našoj zemlji, kao i pomoć generalnih sekretara MOK-a, a prije svega Huana Antonija Samarana. Podsjećaju i na posjetu sadašnjeg generalnog sekretara Jacquesa Roggea Sarajevu 1994. godine u jeku rata, i u toku Olimpijskih igara održanih te godine u Lillehameru.