BiH
0

Okupljanje u Sarajevu: Komšija ovdje je preči od brata u inostranstvu

Anadolija
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dokaz da u Sarajevu, na Baščaršiji, još uvijek postoji komšiluk, da se komšijski odnosi nisu bitnije promijenili, jeste tradicionalno okupljanje, manifestacija “Komšiluk” koja se danas, već treću godinu zaredom održava u Sarajevu, javlja agencija Anadolija.

Eli Tauber je rekao danas da je ideja došla od toga da se nekako pokušaju povezati nekadašnje komšije koje su živjele ovdje i odselile, one koji danas ovdje žive i one koji su došle u međuvremenu.

"U toku ovih nekoliko godina uspjeli smo da podignemo nivo odnosa između komšija i saradnje jedni sa drugima, kao i poštivanje i druženje", pojasnio je Tauber.

On je dodao da mu je drago što im je od početka podršku pružio i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i čak ju je uvrstio u kalendar manifestacija Općine Stari Grad od ove godine.

"To je vrlo značajno, jer pokazuje da se radi o vrlo ozbiljnoj manifestaciji, a ne o jednom teferiču", istakao je Tauber i dodao da su prošle godine na druženje došle komšije iz Kanade, a ove godine iz Amerike.

Prema njegovim riječima, oni svoj godišnji odmor planiraju tako da budu u Sarajevu u vrijeme održavanja ove manifestacije.

Sead Skejović jedan je od učesnika ove manifestacije, a danas je rekao da se mnogo raduje ovom događaju.

"Imamo društvo koje u čaršiji malo ko ima, počevši od novopečenih komšija i onih starih”, rekao je on.

Skejović je istakao da je ovdje komšija preči od brata u inostranstvu.

Član Organizacionog odbora manifestacije “Komšiluk” na Baščaršiji Muris Šećerkadić je, govoreći o ovoj manifestaciji, rekao da su oni danas ovdje kako bi u ovim teškim vremenima poslužili kao svijetli primjer druženja, gdje se isključuju bilo kakve nacionalne, religijske, rasne, intelektualne i druge razlike.

"Želimo vratiti vrijeme kada se sporije i ljepše živjelo, kada se više sastajalo, družilo, pomagalo i kada se imalo više vremena za razgovor", pojasnio je on.