Filozofski fakultet Sarajevo
0
Okrugli sto: BiH: Sekularna ili vjerska država?
Komentari (17)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
sa zaljem moram konstatovati da ovo prijesvega nije drzava
hm, hm.... dalo bi se o tome razgovarati, u sadasnjem trenutku mislim da je vjera stravično involvirana u drzavu i politiku uopce, sto je po meni nedopustivo. Neka se vjerska lica drže svojih bogoslovija, djemata i slicnih stvari, zar nije sustina u tome, a vođenje države i državne politike treba ipak prepustiti politicarima, ali ovi nasi politicari su............ 0. sjetite se samo uvođenja vjeronauke u vrtice i pokusaju \'\'skidanja sa vlasti\'\' gospodje Arzije- direktorice vrtica Djeca Sarajeva. Po meni to je jedno veliko fuuuuuj.
bilo bi dobro ako postoji ikakva mogucnost da se ovo snima...
\'\'Oduvijek se klali za dominaciju\'\' ili pak \'\'oduvijek se domicilni Bošnjaci/Bosanci branili od siledžijsko-pljačkaško-koljačkih upada divljih Rašana/Serva u Bosnu\'\'?
Može li mi neko pokazati zemlju u Evropi koja je zaista sekularna, dakle bez krsta na zastavi ili grbu i bez raspela po učionicama, i bez da im je sva vanjaska politika podređena Srednjem Vijeku i Krstaškim \'Svetim\' ratovima?
Pitanje za vjernike svih vjerski ispovjesti. Izmedu ostalog Bog je zabranio homosexualizam, a Sekularna drzava je odobrila homosexualizam. Znaci da se Sekularna drzava stavlja iznad Bozijeg zakona. Ako smo vjernici, bilo koje vjeroispovjesti, kako mozemo se nazvati vjernicima ako se pokoravamo zakonu koji nije Boziji??? Ljudi, kapitalizam i demokratija u historiji nista nije donjela dobro! Nista! I danas dani u USA, nema demokratije, ko ga vise lazu? Ne budite najivni i neka vam ne peru mozak, oduzeli su nam kulturu tradiciju, donjeli su homosexualizam i ostale ne moralne stvari, pa zar ste slijepi???
druga religija = islam, pravoslavlje, katolicizam drugi jezik = bosanski, srpski, hrvatski druga kultura = islamska, slavenska, hriscanka-germanska druga nacija, etnicitet drugi pogled na svijet drugi saveznici = islamski svijet, Rusija, Njemacka i na kraju = drugi pogled o drzavi u kojoj svi zive! I te razlike postoje vec preko 100 godina! Opste se pitam zasto te treba pojasniti kad svi znaju...
@ ampak kako to mislis, nemamo nista zajedničko, bilo bi fino od tebe kada bi to malo pojasnio, ali bez uvreda, molim, samo argumentima, hvala
Cemu ova preseravanja kad vec zivimo u vjerskoj drzavi?
Drzava je mozda sekularna ali drustvo nije niti ce ikada biti. Mogu li komunjare konacno razluciti jedno od drugoga i shvatiti ovu jednostavnu cinjenicu?
kad mu unuk sinu kaze babo ! ..hahahah ! ima bog aima pravde hahah !
vjerska, nazalost
kad cete shvatiti da od evrope nema nista ako ikad (veliko AKO) dodje do pitanja DA/NE za evropu moje je NE momentalno
kroz navedene TOPIKE? e, kad biste vi znali šta je \"topik\" - nema, znate, to veze sa \"topovima\", a nema ni sa mjestima(od grčkog \"topos\") kao što su riječi koje završavaju na -ik (jasik, šljivik, borik), znači nije ni mjesto na kojem RASTU topovi. a možda taj nepismeni novinar ne zna da nije sramota ne znati - mada JESTE sramota folirati da si novinar a nemati završenu ni osnovnu školu - nego NE PITATI, pa ako nemaš koga drugog, otvori malo rječnik, a barem danas imaš i internet, pa mada je nepouzdan, i mada su google prijevodi često besmisleni, obično za pojedinačan termin možeš naći odgovarajuću riječ na bosanskom. a koja je to riječ, neću vam reći, bar toliko možete da se potrudite. što reče neko jučer, ZATVORITE ovaj portal, možda jeste najposjećeniji, ali je i najgluplji u BiH. ne znam ni zašto ja više dolazim, valjda da pogledam šta se desilo, a onda umjesto informacije bace ti žvrljotine u lice
Na Serićevih 24 posto vjerska, a na 76 posto sekularna država. Nisu se zbog ovog morali sasrajati, vidi se i bet njihovog okruglog stola.