Filozofski fakultet Sarajevo
0

Okrugli sto: BiH: Sekularna ili vjerska država?

Sarajevo-x.com
Filozofski fakultet u Sarajevu (Foto: Sarajevo-x.com)
Filozofski fakultet u Sarajevu (Foto: Sarajevo-x.com)
Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 22. novembra bit će održan okrugli sto na temu Bosna i Hercegovina: Sekularna ili Vjerska država.

Uvodničari će biti Ivo Komšić, Dino Abazović, Emir Suljagić, Nerzuk Ćurak, Hilmo Neimarlija, Esad Zgodić, Adnan Silajdžić, Anto Čosić, Fikret Karčić, Ugo Vlaisavljević, Mile Babić, Dubravko Lovrenović, Luka Markešić i Salih Fočo.

Na okruglom stolu će neki od vodećih bh. intelektualaca u društvenim i humanističkim znanostima, državni djelatnici i teolozi kroz navedene topike razmotriti političke i socijalne konsekvence djelovanja različitih tendencija u bosanskohercegovačkom društvu: tendencija klerikalizacije i negativne sekularizacije, islamizacije i islamofobije, kristijanizacije i kristofobije, isključivosti i konfrontiranja svjetonazora, upotrebe vjerskih i religijskih simbola u postkomunističkom i postsocijalističkom društvu, izjednačavanja religijskog/vjerskog identiteta sa nacionalnim/etničkim identitetom, etno-nacionalne izolacije i integracije bh. društva u evropske okvire.