BiH
60

Okončana drama u Tuzla kvarcu: Radnici spušteni sa silosa, prekinut štrajk glađu

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Cjelodnevna drama koja se od ranih jutarnjih sati odvijala u krugu Tuzla kvarca okončana je večeras oko 21 sat.

Četvero radnika koji su cijeli dan proveli na silosima za kvarcni pijesak, odakle su prijetili da će skokom sa 35 metara visine počiniti samoubistvo, članovi Gorske službe spašavanja spustili su na tlo.

Agonija ukupno 21 radnika ovog preduzeća koji su proteklih 18 dana štrajkovali glađu okončana je nakon što je postignut dogovor između ministra industrije energetike i rudarstva TK Srđana Mićanovića, gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, predstavnika radnika, uprave preduzeća te direktora kompanije Tehnograd Company Hamze Šarića koji je ponudio da plati koncesioni dug.

Podsjetimo, nakon višesatnih pregovora dogovoreno je da Tehnograd Company preuzme izmirivanje koncesionih dugova Tuzla kvarca, ali i dugova prema Poreznoj upravi FBiH, o čemu će biti govora u narednih nekoliko dana.

Nakon postizanja dogovora radnici su prekinuli 18-dnevni štrajk glađu.

"Postoji mogućnost prenosa koncesionog ugovora na Tehnograd Company koji bi nastavio da izmiruje obaveze Tuzla kvarca, a preuzeo bi i one nastale ranije, ali da se sve uredi potreban je određeni vremenski period. Također, našli smo i rješenje da radnici odmah počnu raditi poslije prvomajskih praznika na način da Rudnici Kreka dopuste da se izvrši određena eksploatacija kvarcnog pijeska sa njihovog kopa u periodu od mjesec dana, a radnici bi taj pijesak koristili da ispoštuju određene dobavljače", kazao je ministar Mićanović.

Zamjenik direktora Tuzla kvarca Zlatan Velagić kaže da je cilj sastanka prije svega bio naći adekvatno rješenje, a kako bi radnici nakon 18 dana provedenih u štrajku glađu konačno krenuli svojim porodicama.

"Menadžment će zajedno sa Tehnograd Company i resornim ministarstvom, a uz asistenciju gradonačelnika Imamovića, intenzivno raditi na tome da se finalizira sve ono što smo dogovorili u narednih mjesec dana", dodao je Velagić.

Šarić ističe da će ova kompanija Rudniku Kreka dati narudžbu, odnosno garantir za eksploataciju određene količine kvarcnog pijeska.

"Mi ćemo garantovati da ćemo tri ili četiri hiljade kubika kvarcnog pijeska vratiti kroz određen period nakon što Tuzla kvarc dobije papire da može raditi eksploataciju. Drugi način je i da napravimo ugovor o saradnji sa Tuzla kvarcom, a kako bi resorno ministarstvo nama dalo koncesiju, a da mi uplatimo novac striktno sa našeg računa", pojašnjava Šarić.

Gradonačelnik Imamović obećao je jednokratnu pomoć od po 250 KM za svakog radnika.

"Pružit ćemo socijalnu pomoć svakom radniku, u granicama prava i mogućnosti", dodao je Imamović.

Nakon postizanja dogovora, radnici su, kako kažu, "zamrznuli" 18-dnevni štrajk glađu.

"Nakon potpisanog protokola o saradnji mi očekujemo da ćemo nakon prvomajskih praznika početi sa radom. Radnici su 'zamrznuli' štrajk glađu, a ako se sve strane ne budu držale protokola radnici su spremni na radikalnije korake", kazao je za Klix.ba predsjednik Sindikata radnika Tuzla kvarca Senad Mehanović.