BiH
0

Vlada TK obećala da će dugoročno riješiti probleme radnika Tuzla kvarca

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na današnjem sastanku sa vlasnikom kompanije Tehnograd company Hamzom Šarićem, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić izrazio je riječi ohrabrenja za realizaciju jučer postignutog dogovora i trasiranje mogućeg puta za pomoć radnicima Tuzla kvarca.

Kako je na sastanku istaknuto, sastanak je završnica već ranije započetih razgovora između premijera Gutića i Šarića.

"Još prije nekoliko dana sam Šarića, vlasnika kompanije koja je lider u građevinarstvu u Tuzlanskom kantonu, zamolio da sagleda mogućnosti i eventualno se uključi u iznalaženje rješenja za problematiku u Tuzla kvarcu. Drago mi je da je kompanija Tehnograd company ovim gestom pokazala dobru volju i društvenu odgovornost, te očekujem da u narednim danima dugoročno riješimo ovu problematiku", rekao je Gutić i dodao da će Vlada TK i dalje, u okvirima zakonskih rješenja i mogućnosti, nastojati da ubrza sve procedure za prijenos koncesije, kako bi se stekli uslovi za eksploataciju kvarcnog pijeska.

Šarić je pohvalio spremnost i angažman premijera Gutića na rješavanju ove situacije.

"Osim svih dosadašnjih aktivnosti koje smo provodili, raduje me i spremnost premijera Gutića da organizuje i prekovremeni rad Vlade Tuzlanskog kantona i pratećih službi, te da ukoliko bude trebalo organizira i svakodnevne sjednice Vlade kako bi se došlo do dugoročnog rješenja", rekao je Šarić.

Podsjetimo da je zbog iscrpljenosti i nemogućnosti samostalnog silaska na tlo, Gorska služba spašavanja iz Srebrenika sinoć skinula četvoricu radnika privatne firme Tuzla kvarc sa silosa visine petospratnice, na kojem su proveli cijeli dan. Četvorica od 20 radnika koji štajkuju glađu od 11. aprila, popeli su se jučer ujutro na silos i odbijali su sići dok je jedan od njih prijetio da će skočiti.

Inače, zbog navodne nelegalne privatizacije i nelegalne eksploatacije pijeska, protiv firme Tuzla kvarc podignute su optužnice, a zbog blokiranog računa, visokih poreskih dugovanja i dugova za koncesiju zabranjena im je daljnja eksploatacija pijeska, te su radnici stupili u štrajk glađu. Prije nekoliko dana u krugu firme radnici su sebi iskopali mezare.